0
Skrivet den 25 mars, 2014 av Erika Staffas i Blogg
 
 

George Hogg – omstridd engelsman i kinesisk historia


Häromdagen såg jag The Children of Huang Shi (黄石的孩子) från 2008, och även om inte filmen kanske var så jättebra i sig (trots att magiska Michelle Yeoh och Chow Yun-Fat står med på rolllistan), så var jag desto mer fascinerad av det jag läste efter att jag hade sett klart filmen. 

Filmen (AUS/KINA) bygger på en sann historia och handlar om den äventyrslystne journalisten George Hogg, en engelsman som, under Japans ockupation under det andra Sino-japanska kriget, befinner sig i Kina och försöker att ta sig in till Nanjing, för att dokumentera om japanernas beryktade förbrytelser. Då Nanjing var stängt för alla utländska journalister lyckades Hogg att smuggla sig in med hjälp av röda korsets hjälparbetare. Väl i Nanjing hamnar han senare på barnhemmet Zhende uppe i Huangshi, Hubei, varifrån han och barnen tvingas fly från nationalisterna över bergen till Shanzhan, Gansu-provinsen – en resa till fots på ca 1,100 km.

Vad som fascinerade mig så mycket efter att ha gått in och läst lite om filmen var att jag på flera ställen på internet hittade skarp kritik som påstod att filmskaparna twistat hela historien bortom orimligheten. Det är ostridigt att George Hogg var en journalist och gjorde visst arbete för U.P.I, men allting ligger i detaljerna och här, enligt kritikerna, är det inte mycket som stämmer.

I själva verket pekar fakta på att George Hogg inte alls tog hand om barnen på barnhemmet Zhende, utan istället tog hand om några andra barn i staden Shuangshipu i Shaanxi-provinsen och att det var därifrån George Hogg påbörjade sin resa. Enligt Halfthesky.com har nämligen både reportrar och lokala myndigheter i alla år försökt bevisa att det var just i Huangshi som den här historien började, men aldrig lyckats. Filmskaparna har alltså, enligt samma källa, kombinerat de två olika eventen till en historia.

Vad som också irriterat människor på nätet är att filmen helt exkluderat tittaren från Hoggs samarbete med den Nyzeeländska Rewi Alley, kommunist och nyckelfigur i Gung Ho International Committee, som bistod Hogg med pengar för barnhemmet (som i själva verket inte var ett barnhem utan en skola för svårhanterliga barn). Alley som senare var beskylld för att vara pedofil och utnyttjat pojkarna i utbyte mot lojalitet.

Ett ytterligare irritationsmoment är Hoggs förhållande till den i filmen amerikanska sjuksköterskan Lee Pearson som i verkligheten är Nyzeeländskan Kathleen Hall. Det var också Hall som i verkligheten hjälpte Hogg att komma in i Nanjing, medan de i filmens version inte lär känna varandra förrän de nått Nanjing. 

Vet du mer om det här? Släng iväg en kommentar så klurar vi ut det tillsammans!

SE FILMEN HÄR – 125 min, tal främst på engelska men även på kinesiska. George Hoggs (Jonathan Rhys-Meyers) kinesiska är nästan helt oförståelig, men man kan åtminstone nästan hela tiden gissa vad det är han försöker att säga. Borde finnas någon annan länk på internet, om man ändå är intresserad av att se filmen med subs.

Läs vidare:
The Children of Huang Shi (via Wikipedia)
The children of Huang Shi (via IMDb.com)
George Hogg (via Wikipedia)
Rewi Alley (via Wikiepdia)
George Hogg – The Englishman Who Gave His Life For China’s Orphans (via malaysiana1.blogspot.se)
Shandan Bailie School (via nzchinasociety.org.nz/)
THE CHILDREN OF HUANG SHI (via therunagatesclub.blogspot.se/)
George Hogg nr 2 (en annan George som överlevde Titanic – kanske orelaterat – men spännande!


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.