0
Skrivet den 22 april, 2014 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

Ginseng

GinsengGinseng är mest känt som ett mirakelmedel, fylld med nyttigheter och läkande egenskaper. Det är en oerhört långsamväxande rot, till skillnad från potatis eller morot som vi plockar efter bara några månader, ginseng anses vara desto bättre desto äldre den är. Ibland kan man se de långa rötterna preserverade eller inlagda för att bevaras efter skörd. Desto längre, desto bättre, desto dyrare. Den dyraste som sålts hittills har gått på auktion för nästan 10 miljoner kr för 30 gram ginseng. De som inte är så långa och vackra torkas och säljs på supermarkets för oss dödliga som inte vill betala riktigt så mycket.

Den återfinns i allt från energidryck och te till smink och medicin. Den har visat sig ha medicinska egenskaper och anses vara bra bland annat till att bota diabetes och som potensmedel till män. Att den skulle ha några fördelar i smink och kräm är dock inte ännu bevisat.

Den går att hitta i fem olika varianter, alla från samma sorts rot.

Röd ginseng

Återfinns framförallt i Asien och härstammar från början från Korea. Roten har rensats, kokats och torkats. Ibland, istället för att torka den, läggs den in och förvaras i vätska. Det är den vanligaste förekommande sortens ginseng, så när du hittar te med eller energidryck, så är det röd ginseng som har använts.

ginsengFärsk ginseng

Det är alltså den färska och helt obehandlade ginsengen. Inte speciellt vanligt. Men populärt när det finns tillgängligt!

Vit ginseng

Rensad och torkad ginseng kallas vit. Det betyder att den inte har kokats eller värmts innan den torkas. Den soltorkas ofta eftersom solen gör den ännu ljusare.

Solginseng

Solginseng är ett modernt påhitt. Forskare har lyckats hitta metoder för att göra vissa substanser mer koncentrerad. Rötter som genomgått denna förädling kallas solginseng. Det görs genom att hetta upp vit ginseng till höga temperaturer, dvs den ”tillagas” efter torkningen, hellre än innan som den röda roten.

Vild ginseng

I vissa delar av America och Norra Kina så finns ginseng i det vilda. Det är så populärt och ovanligt att vissa anser den vara nära utrotad eller i alla fall hotad. I växande utsträckning så planteras ginseng i det vilda för att marknadsföras som vild-växt ginseng, men det är inte samma sak!


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.