0
Skrivet den 13 februari, 2014 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Godaste dumplings av argaste tanten i hela Kina

Vilken mat- och vilken dumplings -vecka vi har haft här på Motkina.se! Bland annat har vi har fått lära oss hur man viker, lagar, tävlar i dumplings på TV och om ett besök på EATs dumplingskola i Stockholm. Nu vill jag fortsätta dumplings-trenden genom att berätta om mitt absoluta favoritdumplingshak i hela Kina.

Väggarna är smustiga och en gång såg jag en kackerlacka springa runt i taket ovanför mig.

Det ställe som jag vill berätta om är varken fint eller särskilt exklusivt, men jag är helt seriös när jag säger att de serverar de godaste dumplingsen som jag någonsin har ätit.

Det lilla krypinnet ligger gömt långt in på BLCUs campus i Beijing och är bemannat av 3-4 personer. Väggarna är smutsiga och en gång såg jag en kackerlacka springa runt i taket ovanför mig. Stället styrs med järnhand av en barsk högljudd liten dam på ca 60 år som alla kallar för 阿姨 (āyí tant). Kallar man henne annat så kan man riskera 1) inte få någon mat 2) mystiska hårstrån i maten 3) utskällning om att hon minsann inte äger någonting och att staten äger all mark din, korkade idiot-utlänning. Ryktet går verkligen före den här damen. När jag kom dit för första gången växlade jag med att vara livrädd och undra hur så mycket ilska kan komma ur en sådan liten kropp. Efter att ha blivit utskälld för att jag beställde för långsamt tänkte jag ”hit kommer jag aldrig igen”, men efter att ha fått dumplings-faten uppslängda framför mig så förändrades allting.

dumplings

Shaomai

Hos 阿姨 serveras enbart Baozi, Jiaozi, Shaomai, ägg-soppa och sötsur-soppa. Trots det och trots det faktum att mina kompisar och jag under en period åt samma order både morgon, middag och kväll flera dagar i veckan (inget skämt) så kunde hon aldrig komma ihåg vår order. Det var samma visa varje gång. ”ÄTA VAAAAAD?!!!!!!!” och en sur blick medan hon blåste luggen ur ögonen och loskade bredvid/på min sko. Jag bestämde mig ganska snabbt för att mitt livsprojekt skulle bli att övervinna henne från den mörka sidan. Jag log, var nästan superfjäskigt artig och försökte småprata mellan de nya beställningarna. Månaderna gick, men det var aldrig någon förändring. Inte ens sista gången när vi var där och sa att vi kanske aldrig skulle ses igen och jag skulle sakna hennes goda dumplings, då var det enda jag fick tillbaka en kall blick och ett ”eh…okej?” Hoppet kändes förlorat. Aldrig tidigare hade någon hatat mig och alla andra människor så mycket.

Men! Efter att ha lämnat Beijing i juni och letat hela i riket efter lika goda dumplings (och en argare kinesiska) kom vi tillbaka till Beijing i september för att fira min födelsedag. Det första vi gjorde (såklart) var att springa ned till 阿姨 och beställa några fat. Då hände någonting som jag fortfarande inte riktigt har släppt än idag. Vi dök in under plastdrapperiet och mötte 阿姨s granskande blick, men plötsligt så förändrades blicken och gick från att vara hård och kall till igenkännande och varm. Ett stort leende bredde ut sig i hennes ansikte och hon hasplade till och med ur sig ett ”välkommen tillbaka.” Jag tror seriöst inte att jag varit så lycklig någon annan gång i mitt liv. I den sekunden fanns bara kärlek.

Här hittar du världens bästa dumplingshak:
Leta upp Beijing Language and Culture Universitys campus (BLCU) i Wudaokou, Beijing. Gå in vid fisk-gaten (西门 – ximen), fortsätt förbi huvudgatan med vaktbåset och fortsätt till gatans slut förbi marknaden och de små affärerna. I byggnaden precis innan den lilla järnporten som leder ur campus ligger haket som första stop precis innan juicepressarkvinnan. Det är lite klurigt att se att det handlar om en restaurang, för det hänger ett plastsdrapperi och ett tungt tygdrapperi för att stänga ute kylan på vintern, men hör du någon skrika därifrån – då har du hittat rätt! Hittar du inte i alla fall så fråga efter 阿姨 (āyí) – då vet alla vad du letar efter!

Läs mer:
Shaomai (via cn.hujiang.com)
Shumai (via Wikipedia)
Dim Sum (via Wikipedia)
Om Shumais ursprung ( via spzscn.com)


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.