0
Skrivet den 4 maj, 2015 av Magnus Dettmar i Blogg
 
 

Golf i Kina

Våren är här och golfbanorna fylls sakta med ringrostiga golfare. Därav känns det lägligt att utreda huruvida kineserna likaså börjar ta sig ut mot golfbanorna. Finns golf i Kina? Vilka är det som spelar? och framförallt, var hittar man banorna? Det skall jag ta reda på i dagens artikel. 

golfKinas golf-industri har växt mycket under de senaste åren och idag finns det estimerat 358 000 aktiva spelare (över 18 år) runt om i Kina. De flesta golfbanor finns i provinsen Hainan, vilken är en ö som ligger i södra Kina och som brukar beskrivas som Kinas Hawaii. Golf-industrin växer med ca 7,5% per år, vilket visar ett stort intresse för sporten. Det finns prognoser på att om fem år, dvs 2020, kommer det finnas ca 20 miljoner golfande kineser (!), dock anses sporten fortfarande väldigt exklusiv i Kina, där majoriteten av spelarna är företagsledare och tjänstemän med hög inkomst. Golf är bland annat en av de populäraste sporterna förde 2,4 miljoner miljonärer som finns i Kina.

I dagsläget är det oklart hur många golfbanor det finns i Kina. Enligt Wikipedia fanns det 600 banor år 2009, vilket troligtvis har ökat i antal sedan dess. Dock har de kinesiska myndigheterna satt stopp för nya golfbanor, då de tar upp mycket värdefull odlingsbar mark, samt vatten som kunnat användas till matproduktion. Detta har skapat en  inbromsning av nya anläggningar, men då det är en mycket lönsam industri skapas många nya golfbanor olagligt ändå. Tex kostar ett medlemskap på golfbanor kring Peking ca 200 000kr per år.

Kinas mest framgångsrike golfspelare är Liang Wen-Chong, som är klassad som en av världens hundra bästa spelare. Som kuriosa kan även nämnas att en del menar att golfen faktiskt har sitt ursprung i den gamla kinesiska sporten Chuiwan

Har du någon erfarenhet av golfbanor i Kina? har du spelat på någon? var det bra/dåligt? Kommentera gärna inlägget nedan för att ge din bild av golf i Kina. Du kan också maila till info@motkina.se om du har frågor eller funderingar kring golf i Kina.

Läs vidare:
Golfen i Kina växer – på något annat än golfbanor (Petersson, T, Dn, 2013-10-27)
Golfbanor – kinesiska myndigheters hatobjekt (Veckans affärer, 2015-04-10)
China Now Has the Second-Most Millionaires in the World (Goldberg, H, TIME, 2014-06-10)
”Den förbjudna sporten” – Golf i Kina (Jacobsson, O, Motkina, 2015-04-10)


Magnus Dettmar

 
Jag är en spontan, resgalen och driven student med stor passion för landet i öst; Kina! Jag har bott ett par gånger i Peking (världens bästa stad!) och varit i många andra städer i detta fascinerande land. Kinesiskan har varit bättre, med intresset för landet har aldrig varit större! Jag kommer dela med mig om mina erfarenheter här på motkina.se och svarar gärna på frågor angående allt från visum-frågor till hur man skall hålla kina-pinnar för att inte vara oartig. Skriv till mig i kommentarsfältet, eller släng iväg ett mail till magnus.dettmar@gmail.com så svarar jag asap! Zai jian!