6
Skrivet den 12 februari, 2014 av Klara Magnusson i Blogg
 
 

Gong bao Ji ding – En grym kycklingrätt!

 När jag första gången besökte Kina var maten det jag minst tyckte om. Våra matbeställningar slutade ofta i katastrof. Maten vi fick in passade inte alls våra smaklökar, men efter ett tag hittade vi en restaurang som vi gillade. Restaurangen var inte större än 8 kvadratmeter och väldigt sliten men maten var god. Då tog vi samma rätt flera gånger på samma restaurang. Varför ändra på ett vinnande koncept?

 

 

När jag väl flyttade till Kina öppnades en helt ny värld av smakupplevelser för mig. Jag hittade rätter som var gudomligt goda. Bland mina första favoriter var Gong bao ji ding – det är en kycklingrätt med jordnötter och chili. Ofta i Beijing hade de även morötter och gurka men grönsakerna varierar beroende på vart man beställer rätten.

Nu vill jag dela med mig av Gong bao Ji ding. Nedan kommer ett recept på rätten, just detta har jag inte prövat men det verkar vara en bra variant. Lägg gärna i lite tärnade morötter och tärnad squash eller gurka i slutet för att addera lite c-vitamin och krisp.

Receptet nedan hittade jag på kinesiskmat.se och det verkar vara väldigt likt det jag en gång lagade hemma när jag precis hade kommit hem från Kina. Det ursprungliga Sichuan-receptet av Gongbao Jiding används Sichuan-peppar, en röd ganska bitsk peppar. Eftersom jag själv inte är ett big fan av denna unika peppar valde jag ett recept utan, men självklart kan ni addera även sichuan-peppar. I såna fall hittar ni ett recept här som inkluderar sichuan-peppar. Vill du veta mer om Sichuan-peppar, kolla din detta inlägg.

 

Ingredienser:
1 kg kycklingfilé
6 cm ingefära (gärna färsk young ginger)
8 vitlöksklyftor
2 stora röda chili med tryck i
8 vårlökar
2 röda paprikor
2 dl orostade jordnötter
ett par matskedar jordnötsolja

Marinad:
6 msk risvin (eller saké)
1 tsk salt
3 msk maizena

Sås:
6 msk risvin (eller saké)
4,5 msk maizena
9 msk vatten
6 msk strösocker
6 msk svart risvinäger
9 msk ljus kinesisk soja

 

Så här gör du:

Koka jasminris enligt anvisningen på förpackningen.

Skär kyckling i små munsbitar och marinera i en skål med risvin, salt och maizena. Låt gärna ligga 10-20 minuter.

Rosta jordnötterna i stekpanna på låg värme tills de fått fin ljusbrun färg. Ställ åt sidan i en skål.

Riv ingefäran fint.
Hackan vitlöken.
Kärna ur och skiva chilin tunt.
Skär vårlöken och paprikorna i små munsbitar.

Blanda alla ingredienserna till såsen i en skål som rymmer minst 0,7 l. För att undvika att maizenan klumpar sig, blanda gärna denna med vattnet först. Sockret behöver inte lösa sig.

Värm woken. Tillsätt jordnötsolja.
Fräs kycklingen tillsammans med ingefära, vitlök, chili och paprika. Ofta fastnar en del av marinaden i bottnen av woken, men det gör inget.
När kycklingen är genomstekt, tillsätt vårlök, paprika och jordnöter. Stek i en minut.

Rör om i såsen och häll den i woken. Rör om och stek i 1 minut.

Servera med riset.

 


Klara Magnusson

 
Klaras första kontakt med Kina var redan på tidigt 00-tal då hon åkte till stora landet i öst för att turista och shoppa med sin mor. Det var då som Klaras fascination för Kina började och har bara blivit större och större ju mer hon har fått lära känna landet. Under 2010/2011 bestämde sig Klara för att studerade i Beijing som en del av sin masterexamen men har även turistat runt i landet ett flertal gånger sedan sitt första besök. Klara är vår träningsälskade Göteborska som har en förkärlek för Kinas mat och kulturhistoria. Hon kommer även avslöja kinesiska egenheter, underligheten och en och annan hemlighet.