0
Skrivet den 3 november, 2014 av Klara Magnusson i Blogg
 
 

Bo, leva, arbeta och göra affärer i Kina – Göran Kollback

Nu är det dags igen för den populära serien ”Bo, leva, arbeta och göra affärer i Kina. Idag träffar vi Projektledaren Göran Kollback som frekvent reser till Kina i arbetet, men dessutom har bott där under två års tid. Göran kämpar med kinesiskan och fascineras över landet, kulturen och maten. 

Göran Kollback

Göran i Beichuan

Hur kom du i kontakt med Kina för första gången?
Jag arbetar på Volvo Personvagnar som projektledare inom produktion. Sommaren år 2009 blev jag tillfrågad om jag ville ta hand om ett projekt i Kina. På den tiden tillhörde vi Fordkoncernen som har en fabrik i Chongqing, och vi tillverkade (och tillverkar fortfarande) en variant av S80 där. Projektet skulle hanteras på resande bas, och jag tackade ja omgående. Jag hade hört lite grann om Kina genom kollegor som hade rest dit och tyckte det lät väldigt spännande.

Med några veckors varsel fick jag åka med en kollega på en treveckors resa till Chongqing. Detta var i slutet av augusti – början av september, och temperaturen låg runt 40 grader större delen av tiden. Svettigt…!

Under nästan ett års tid hade jag flera resor till Chongqing, två eller tre veckor åt gången. Chongqing är en fascinerande stad; jättestor och med fantastiska skyskrapor, samtidigt som det ligger gammaldags trånga och slitna kvarter runt hörnet. Den är byggd på kullar där Yangtzefloden flyter ihop med en stor biflod. Det gör att gatorna slingrar sig fram och tillbaks, upp och ner, till skillnad från många andra kinesiska städer på slätten där gatorna verkar ha ritats med linjal.

Du har bott i Kina, vart bodde du och hur hamnade du där?
Efter knappt ett år sålde Ford Volvo Personvagnar till Geely, en privatägd kinesisk biltillverkare. De hade en fabrik i Chengdu, huvudstaden i Sichuanprovinsen och beslut togs att Volvobilar också skulle börja tillverkas i Chengdu. Jag började jobba med det nya projektet i Chengdu, först på resande bas men efter ett drygt halvår flyttade jag dit på ett tvåårskontrakt.

Lärde du dig någon mandarin? Hur?
I mitt kontrakt ingick det 100 timmar undervisning i mandarin. Dessutom hade jag på egen hand försökt lära mig lite mandarin under tiden jag reste till Kina. Det gav en bra grund, men var inte tillräckligt bra för att kunna föra någon egentlig konversation. Jag kan en hel del ord och uttryck, men jag tycker det är jättesvårt att förstå vad de säger. Jag kan också läsa ett bassortiment av skrivtecken vilket kan vara till hjälp ibland. Att känna igen namn på orter och adresser, att förstå när det står restaurang eller toalett på en skylt, med mera.

Blev det några kulturkrockar? På jobbet? I Vardagen? Berätta!
Det som ofta dök upp på jobbet som ”kulturkrock” var hur olika vi ser på planering. Svenskar lägger en hel del möda på att göra planer; dessa ska vara realistiska och man ska ha tänkt igenom olika delar av planeringen så att de fungerar ihop med helheten. Kineserna verkar ta mycket lättare på detta, och de har en tendens att ändra planerna allt eftersom. Vi svenskar upplevde det som att de inte kunde planera, medan kineserna upplevde oss som väldigt stelbenta och oflexibla. Två sidor av samma mynt?

Något som fortfarande fascinerar är transporter och hur de lastar, och vad de lastar. Mopeder med hela familjer, där kvinnan sitter damsadel på pakethållaren med ett spädbarn under armen medan ett annat barn sitter på styret framför mannen; en annan moped med ett antal grishalvor hängande grensle över pakethållaren; fantastiskt överlastade lastbilar där man knappt ser själva bilen…

Trafiken i sig tillhör också kulturkrockarna. Körsättet och den totala avsaknaden av hänsyn till andra trafikanter. Trafiken flyter huvudsakligen på i ytterfilen och omkörningar görs på insidan, tvärtom jämfört med Sverige. Sist men inte minst tutandet!

I början tyckte jag det var konstigt när några av våra kinesiska kollegor hade med sig kuddar till jobbet

Något som också fascinerar är kinesernas förmåga att sova överallt och när som helst. En vanlig syn är att kineser sover framåtlutade över ett bord på en matservering, liggande på en parkerad moped eller raklång på trottoaren mitt på dagen. I början tyckte jag det var konstigt när några av våra kinesiska kollegor hade med sig kuddar till jobbet. I slutet av lunchen lade de sin kudde på skrivbordet och satt sedan och sov med huvudet på kudden. Andra bara lutade sig bakåt i stolen och sov. Men som med allting annat, man vänjer sig.

Göran Kollback

Göran i Tibet/Mount Everest

Vad är det bästa med Kina?
Människorna! Jag har alltid blivit bra bemött. De är positiva och hjälpsamma och nyfikna på oss västerlänningar.

Om du fick ändra något i Kina, vad skulle det vara?
Jag skulle önska att de lär sig att tänka ett steg längre. Då skulle nog mycket fungera bättre än det gör idag. Det skulle ge ett säkrare beteende i trafiken, bättre kvalitet på produkter och tjänster, mindre miljöpåverkan m m.

Vad är ditt starkaste minne från tiden du bodde i Kina?
Det är nog en resa jag gjorde ihop med en kinesisk vän på kinesiska nyåret 2012. Vi besökte bergstrakter norr om Chengdu, nära epicentrum för den stora jordbävningen 2008. Bland annat besökte vi Beichuan, en liten stad bland bergen som blev förstörd i jordbävningen. Vissa byggnader rasade helt, andra bara delvis. Staden har lämnats kvar som ett monument över jordbävningen, man har röjt en gångväg och stöttat vissa av husen så att man kan gå runt och se hur staden drabbades. På slätten nedanför bergen har man byggt en ny stad för dem som blev hemlösa i jordbävningen.

Många vägar bland bergen var raserade och när jag besökte området var det fortfarande många som fortfarande inte var farbara. På en sträcka hade bussarna ersatts med jeepar som körde en liten slingrig väg över bergen. Där låg det snö, så vi fick använda snökedjor för att komma fram. Långt upp bland bergen frågade vi runt efter någon form av härberge; vi blev då inbjudna till ett bybröllop och fick sedan övernatta på en liten bondgård högt uppe på bergssidan.

Då blev vi inbjudna till ett bybröllop och fick sedan övernatta på en liten bondgård högt uppe på bergssidan 

Den resan blev ett minne för livet.

Har du någon kontakt med Kina idag? Skulle du vilja flytta tillbaka?
Ja, jag jobbar nu med ett projekt som syftar till bilproduktion på en annan ort i Kina. Det har inneburit några tjänsteresor till Kina, och som det ser ut nu kommer jag att besöka landet ytterligare ett antal gånger. Jag trivs väldigt bra i Kina och försöker varje gång hålla mina knapphändiga kunskaper i kinesiska vid liv. Det fungerar inte för min familj att flytta dit på heltid, men jag kan mycket väl tänka mig ett mer intensivt resande.

Vad är ditt bästa tips till den som vill arbeta i Kina? Vad bör man tänka på?
Öppenhet. Saker och ting fungerar inte alltid som hemma i Europa, och kineser tänker ibland ganska annorlunda jämfört med oss européer. Var öppen för andra synsätt; man behöver inte tycka om allt, men försök förstå deras idéer innan du förkastar dem.

Tålamod. Det behövs både på jobbet och privat. Det kan ta en evighet att förstå varandra även i enkla frågor, dels på grund av språket och dels på grund av kulturella skillnader. En hel del praktiska saker tar ibland mycket lång tid jämfört med vad vi är vana med; myndighetskontakter, kön i snabbköpet, m m.

Språket. Om du har intresse, försök att lära dig kinesiska. Det är ett svårt språk för oss västerlänningar, men även i de stora städerna ska man ha tur för att träffa på folk som kan engelska. Även om man inte lär sig att prata flytande så underlättar det i många situationer om man kan säga och förstå lite enkla fraser.

2012W04 Beichuan 101 C

Göran med nyfunna vänner.


Klara Magnusson

 
Klaras första kontakt med Kina var redan på tidigt 00-tal då hon åkte till stora landet i öst för att turista och shoppa med sin mor. Det var då som Klaras fascination för Kina började och har bara blivit större och större ju mer hon har fått lära känna landet. Under 2010/2011 bestämde sig Klara för att studerade i Beijing som en del av sin masterexamen men har även turistat runt i landet ett flertal gånger sedan sitt första besök. Klara är vår träningsälskade Göteborska som har en förkärlek för Kinas mat och kulturhistoria. Hon kommer även avslöja kinesiska egenheter, underligheten och en och annan hemlighet.