0
Skrivet den 21 januari, 2015 av Klara Magnusson i Nyheter
 
 

Gravstenar läser upp koranen – retar iranier

Gravstenar som automatiskt läser upp texter ur koranen när mörkret tränger sig på, det är en ny kinesisk innovation som blir mer och mer populär i muslimska länder. Innovationen har skapat stor debatt i Iran gällande Kinas kommersiella makt, skriver Svd Näringsliv.

1425456049_a67fa50eb8_b

Kina har nyligen blivit världens största ekonomi och tillväxten är stor. För att upprätthålla tillväxttakten letar kinesiska bolag ständigt efter nya innovationer. Bolagen letar i olika länder för att snappa upp allt som eventuellt kan leda till en ny innovation såsom högtider, olika ritualer, firanden osv. Enligt Svd Närlingsliv tillverkar kinesiska företag i princip alla religiösa saker som muslimer behöver, vissa bättre än andra. Ett exempel är de kinaproducerade Koranböckerna, kända för sina felskrivningar.

Den nyaste innovationen är gravstenarna som läser upp koranen när mörkret kommer. Gravstenar och gravplatser har sedan länge varit relativt dyra i muslimska länder, därför välkomnas de billigare kinatillverkade varianten. Gravstenarna har ett datachip i sig som laddas med solljus och när mörkret kommer börjar gravstenen läsa upp texter ur koranen för att lugna och trösta de döda.

Många som köpt gravstenarna börjar nu oroa sig för att stenarna inte kommer lugna de döda, snarare tvärt om när hundratals gravstenar börja läsa texter ur koranen samtidigt i osync utan att någon människa är närvarande. Detta är ett exempel på när en innovation kanske inte är helt genomtänkt.

Men debatten i Iran handlar inte bara om de kinesiska innovationerna utan om att kinesiska bolag konkurrerar ut gamla små och medelstora företag i landet med sina betydligt billigare produkter vilket ökar arbetslösheten i ett land där den redan är hög. Made in China har nu blivit ett fenomen som oroar befolkningen, trots det tillverkas mer och mer just Kina.

Vad tycker du om att stora delar av det vi köper är producerat i Kina? Skrämmande? Spännande? Jättebra eller superkasst? Berätta!


Klara Magnusson

 
Klaras första kontakt med Kina var redan på tidigt 00-tal då hon åkte till stora landet i öst för att turista och shoppa med sin mor. Det var då som Klaras fascination för Kina började och har bara blivit större och större ju mer hon har fått lära känna landet. Under 2010/2011 bestämde sig Klara för att studerade i Beijing som en del av sin masterexamen men har även turistat runt i landet ett flertal gånger sedan sitt första besök. Klara är vår träningsälskade Göteborska som har en förkärlek för Kinas mat och kulturhistoria. Hon kommer även avslöja kinesiska egenheter, underligheten och en och annan hemlighet.