0
Skrivet den 9 januari, 2016 av Jakob Davidsson i Blogg
 
 

Great Fall of China – Vad händer just nu i den kinesiska ekonomin?

IMG_2354

Foto: Jakob Davidsson

Det undgår nog få att de kinesiska börserna har varit turbulenta det senaste halvåret. Under början av 2015 skedde en stark uppgång på närmare 80%, då entusiasmen var stor och mängder av vanligt folk började investera i aktier med lånade pengar. Under sommaren följdes detta av en skarp nedgång på runt 30 % efter knappt en månad. Det var många människor som blev av med mycket pengar, och den kinesiska ledningen hade svårt att förhindra detta. Osäkerheterna över denna nedgång verkar dröja sig kvar och nu i början av 2016 faller Shanghai börsen med 7% vid första handelsdagen, vilket innebär att den nyinstallerade ’circuit-breakern’ som kan stänga av all handel fick göra just detta. Marknader i övriga Asien, USA, Europa och även Sverige slutade också på minus. De senaste dagarna har denna circuit breaker slagits på två gånger.

Paus.

Det här låter ju inte alls bra. Vad är det som händer egentligen?

Det är en svår fråga som inte är helt enkel att svara på. Några anledningar som ofta läggs fram för att förklara den här berg-och-dal banan i stora drag är följande:

  • Den kinesiska ekonomin bromsar in. Från ekonomisk tillväxt tidigare på över 10% per år så närmar sig tillväxten nivåer på runt 7% per år. Detta är inte så märkligt i sig, då en hög tillväxt takt är svårt att upprätthålla när länder blir mer utvecklade. Många är dock oroade eftersom Kina har blivit en alltmer omfattande aktör i världsekonomin och det råder ovisshet om vad lägre tillväxttakt kan innebära för resten av världen och Sverige.
  • Den kinesiska ekonomin håller på att ställa om från att vara baserad på tunga industrier och export för att istället drivas av inhemsk konsumtion och miljömedvetenhet. Parallellt sker en övergång från hög grad av statligt inflytande till en mer marknadsbaserad ekonomi. Det är ett stort land och denna omväxling är svår, den tar lång tid och den påverkar många människor. Tillfälliga fluktuationer kan på så sätt framstå som små i det långa loppet.
  • De kinesiska börserna är fortfarande relativt unga som institutioner. Både Shanghai och Shenzen grundades först i början av 90-talet. Statliga bolag utgör en stor del av företagen, insiderhandel och okunskap (som att handla med lånade pengar) är fortfarande omfattande. Huruvida börserna i nuläget speglar ekonomin i sig eller om de endast utgör föremål för spekulation, stora rörelser och snabba cash förblir därmed en viktig frågeställning.
IMG_2289

Foto: Jakob Davidsson

The Bund Bull – Likt statyn gjord av samma konstnär som står på Wall Street i New York så symboliserar denna tjur som står i Shanghai aggressiv hoppfullhet och möjligheten att bli rik snabbt. The Bund Bull ska tydligen också se ”yngre” och ”starkare” ut.

Med detta sagt kan man också undra om den så kallade ”circuit-breakern” verkligen var en så bra idé, och om det i själva verket var den som skrämde människor till att ta sig ur marknaden och som därmed orsakade fallet i början av veckan. Speciellt med tanke på att det gått mer lugnt till under de följande dagarna. Mannen bakom Kinas circuit breaker Xiao Gang har fått en del kritik under de senaste dagarna för hur detta skötts och om det kontrollerat situationen eller bara gjort den värre.  Circuit breakern är för närvarande hävd.

Med andra ord så känns ”The Great Fall of China” aningen överdrivet, då det endast beaktar tillfälliga händelser på aktiemarknaden och en marginell minskning i tillväxt. Handel på börsen kommer säkerligen bli mer sofistikerat och ske inom bättre ramverk framöver. Det intressanta är snarare ekonomin och dess omställning i sin helhet, och denna utveckling tuffar fortfarande på framåt. Lite långsammare takt, men den går framåt.

 

 


Jakob Davidsson

 
Jakob pluggar på Handels i Göteborg. Hans intresse för Kina tog sin början 2011 med ett utbytesprogram till en skola i den kinesiska staden Changsha. Sedan dess har intresset blivit mer och mer omfattande med fler resor till Kina och studier för att lära sig Kinesiska. Han planerar nu inför en utbytestermin på Fudan!