0
Skrivet den 9 februari, 2014 av Sofia Staffas i Blogg
 
 

过桥米线(guòqiáo mĭxiàn) – Crossing the Bridge Noodles

mixianI Yunnan är nudelsorten mixian och rätten Crossing the Bridge Noodles (过桥米线) väldigt populär. Nudlarna gjorda på ris, är något tjockare än de 2 minuters-nudlar man kan köpa här hemma i Sverige. Likt många ingredienser och maträtter i Kina finns det en legend som berättar om hur just rätten 过桥米线 kom till.

Legenden berättar om en man som spenderade alla sina dagar på en ö för att studera inför att ta ”imperial exams.” Varje dag promenerade mannens fru från deras hus, över en bro till platsen där mannen studerade och tog med sig mat till honom så att han helt och fullt skulle kunna fokusera på sina studier. Men när hon nådde studieplatsen var det alltid samma sak – de förberedda nudlarna hade inte hållit sig som hon ville och var bara en kletig massa. Hon funderade länge på hur hon skulle kunna få nudlarna att hålla sig längre – till en dag då hon kom på det! Istället för att förbereda allt med en gång lade hon när hon var hemma nudlarna i en skål med en soppbas och olja för att de skulle hålla sig varma, men inte blir äckliga. Därefter satte hon av och först efter det att hon kommit över bron så lade hon i extra grönsaker och kött som hon hade tagit med sig. Då höll sig varje ingrediens precis som hon ville ha dem. Därför fick rätten namnet ”Crossing the Bridge Noodles.”

Självklart finns det en mängd historier om hur namnet kom till men detta är bara en och det är nog min favorit av historierna.

Är du i Yunnan är detta något du verkligen inte bör missa att smaka, det är en favorit! En skål kostar allt ifrån 5 till 15 RMB.

 


Sofia Staffas