0
Skrivet den 14 maj, 2014 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

Nya hipstertrenden: kål?

grid-cell-9583-1399491359-22Hipsters och folk som hittar på nytänkande saker har vi stött på förut. Framförallt i Kina. Nu: skit i hunden – ta ut kålhuvudet på konsert!

Märkligt som det låter så var det gott om unga snygga beijingbor som sågs dra runt på just kålhuvuden på en festival (Kinakål för att vara exakt). Huffington Post, Austrian Times och några andra var snabba med att döma och skrev artikelar förra veckan om att trenden uppdagats av tonåringar som var ensamma och försökte hantera detta genom att promenera med kålhuvuden på band.

I artikeln citeras en ung man: ”Jag har mer intresse för mitt kål än för mina föräldrar. Jag känner att den förstår mig.”

Austrian Times besvarar detta med läkarutlåtanden: ”Oroade läkare är rädda för att unga börjar se kålen som kompisar och undviker mänsklig kontakt för att bli närmare deras näringsfyllda kompisar

Jag har mer intresse för mitt kål än för mina föräldrar

För det första är detta inte korrekt och Huffington Post har ändrat sig med kommentarer idag. För det andra känns kålhuvud som en dålig sak att släpa runt på. De går väl sönder direkt? För det tredje undrar jag om inte allt är ett stort ploj? Folk tar saker på för stort allvar.

Det här är vad som är sant: I verkligheten var det ett performance konstverk av konstnären Han Bing.  Han hade med sig kålen till ungdomarna när de anlände till en festival förra helgen i Beijing. Han menar att vi är så stressade idag och har allt färre vänner att klaga till. Kål är en ensam grönsak. Det är ingen som bryr sig om den och den kan slängas bort utan att någon tänker på det. Bing menar: ”When you walk cabbage, you walk yourself”. Så får man tycka vad man vill om konstverket, men det är i alla fall inget desperat rop efter hjälp från ungdomar som känner mer tillhörighet till kål än sina föräldrar.

Dessutom är det inte första gången han promenerar runt med kål, han har tagit (olika) kålhuvuden på sightseeing i både London och Tokyo tidigare. enhanced-22260-1399491286-2

Här hittar du mer bilder han har tagit, på folk med kål: http://wxs.hi2net.com/home/blog_read.asp?id=1671&blogid=20151

http://www.buzzfeed.com/kevintang/beijing-hipsters-walk-cabbages-on-leashes

http://www.huffingtonpost.com/2014/05/02/cabbages-for-walks_n_5254589.html

http://austriantimes.at/news/Around_the_World/2014-05-02/50857/Chinas_Cabbage_Patch_Kids

Bilderna lånade från Buzzfeed.


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.