1
Skrivet den 11 februari, 2017 av Klara Magnusson i Blogg
 
 

Har du hört talas om Xiaomi?

Det Kinesiska bolaget Xiaomi (小米科) med huvudkontor i Beijing brukar kallas för  Kinas motsvarighet till Apple. Fortfarande omnäms företaget, som startade 2010, för start-up trots att det nu är Kinas största tillverkare, utvecklare och försäljare av bland annat smarttelefoner och mobila applikationer. Xiaomi har både gått om både Apple och Samsung i sålda smarttelefoner i Kina.

Men vad är det som gör bolaget så framgångsrikt? Kanske kan en del vara att deras produkter kostar ungefär en tredjedel i jämförelse med Apple eller Samsung. Även deras design ser ut att vara tilltalande och stilrent enligt många. Deras logo (MI) betyder Mobile Internet men på deras hemsida står det även att logon har en annan mening – ”Mission Impossible”. Xiaomi menar att de stått inför många utmaningar som verkat omöjliga att bestiga till en början därav betydelsen.

Efter en finansiell investering på 1,1 miljader USD är nu företaget värt 46 miljader USD (!). Detta gör Xiaomin till det mest värda start-up företaget i världen. Med sina 8000 anställda undrar vi nu, när kommer företaget med sina produkter till Sverige? För än så länge har vi inte hört något om det finns några sverigeplaner för start-up jätten. Vi på Motkina.se väntar med spänning!

Xiaomi_Mi4 Xiaomi-logo 


Klara Magnusson

 
Klaras första kontakt med Kina var redan på tidigt 00-tal då hon åkte till stora landet i öst för att turista och shoppa med sin mor. Det var då som Klaras fascination för Kina började och har bara blivit större och större ju mer hon har fått lära känna landet. Under 2010/2011 bestämde sig Klara för att studerade i Beijing som en del av sin masterexamen men har även turistat runt i landet ett flertal gånger sedan sitt första besök. Klara är vår träningsälskade Göteborska som har en förkärlek för Kinas mat och kulturhistoria. Hon kommer även avslöja kinesiska egenheter, underligheten och en och annan hemlighet.