0
Skrivet den 11 januari, 2016 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Harbin Ice and Snow Sculpture Festival

I slutet på december kickade årets Harbin Ice and Snow Sculpture Festival i Harbin igång. Isfestivalen som enligt Wikipedia är den största is- och skulpturfestivalen i världen håller officiellt öppet under drygt en månad och lockar ca 1 miljon besökare per år. Öppnings- och stängnings-datumen varierar beroende på väderförhållandena varje år. I år håller festivalen på tills någon gång i februari – så än finns det tid att besöka festivalen. Festivalen har hållits från och till sedan 1963 (uppehåll vid kulturrevolutionen), men traditionen att skapa isskulpturer i området går mycket långt tillbaka. Det finns dokument som hävdar att lokala fiskare under Qing-dynastin (1644-1912) hällde vatten i spänner som de lät stå och därefter högg ut hålrum för ljus som de lät brinna som lanternor över natten.

Nu för tiden är arbetet lite mer komplext än att bara hälla vatten i spänner. Över 15 000 människor jobbar varje år med att skapa statyer och byggnader av isblock som de hämtar från ett lokalt vattendrag.  Totalt handlar det om uppemot 180 000 kvadratmeter is och  1 500 000 kvadratmeter snö. När festivalen lider mot sitt slut får besökare vara med att slå sönder alla skulpturer med hackor. Det är oklart hur lång tid detta brukar ta.

De senaste åren har skulpturerna blivit mer avancerade med hjälp av LED lampor och ljusspel i olika färger. På så sätt kommer festivalen till liv och blir nästan vackrare efter solen gått ner.

Är man inte sugen på att kika på statyer hela dagarna så bjuder även Harbin (förutom på god öl) in till simma längst i isvaken-tävlingar, sitta längst i iskuben-tävlingar, is-spa, hundsafarin, skidåkning, skridskoåkning, slädåkning och har dessutom en ganska berömd park med Sibiriska tigrar.

Harbin Ice & Snow Sculpture Festival

Harbin Ice and Snow Sculpture Festival

En kompis besökte 2014 och sa att skulpturerna i sig var helt fantastiska, men att det var mycket, mycket kallt. Inte så konstigt kanske. Under januari och februari månad kan det krypa sig ner till -30 grader om dagarna. Har du också varit här? Återkom med en recension!

Läs vidare:
Festivalens hemsida
Chinatravelguides sida med info om öppetider, kostnader etc.
För fler bilder  – WashingtonPost, Huffingtonpost, Times of India eller Telegraph
Boka en tur till festivalen
Läs mer om Harbin


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.