1
Skrivet den 8 december, 2014 av Erika Staffas i Nyheter
 
 

Hello Kitty temapark i Zhejiang


Kinesiska och japanska relationer är minst sagt frostiga i perioder, men trots detta så har de båda länderna samverkat tillsammans med Hattema Group (CA), och byggt varje Hello Kitty-fans dröm, en park som mäter upp till 150 hektar ägnad åt Hello Kitty. Parken, som är den första att byggas utanför Japans gränser, påbörjades redan 2011och invigdes i förra veckan i Anji, Zhejiang, lagom till Hello Kittys 40-års dag. Parken kommer att officiellt slå upp sina dörrar den 1:a januari 2015 och förväntas locka 1 miljoner besökare om året.

Varumärket skapades redan 1974 av den nu 85-åriga japanskan Shintaro Tsuji och ägs av det japanska företaget Sanrio. Hello Kitty har redan två stycken temaparker i Japan, Puroland och Harmonyland, men för första gången så flyttar alltså Kitty utomlands. I parken, som beräknas ha kostat 300 miljoner dollar att färdigställa, kommer 40-talet andra kända karaktärer från Sanrio också husera t.ex. My Melody, Cinnamoroll, och Badtz-Maru.

Produkter med Hello Kitty finns numer i affärer världen över. Redan år 1999 så beräknades det finnas ca 12,000 produkter med Hello Kitty, sedan dess har utvecklingen ökat explosionsartat. 2008 fanns det ca 50,000 produkter med Hello Kitty som såldes i över 60 länder och Hello Kitty stod då för halva Sanrios 1000 miljoner dollar vinst. Nu beräknas varumärket vara värt ca 7000 miljoner dollar.

I Kina gjordes förra året en uppmärksammad satsning när Hello Kitty-öl lanserades i Taiwan och i Kina. Den 2,3 % ölen i smakerna banan, persika, citron-lime och passionsfrukt, riktade sig till asiatiska kvinnor för att få dem att dricka mer öl. 


Ser ni förresten att det är ingen mindre än Rainie Yang som medverkar i reklamen? Rainie som blev bannad i Kina i 7 år på grund av kontroversiella uttalanden.

Det är inte första gången vi skriver om nöjesparker i Kina, kommer ni t.ex. ihåg Titanic-parken eller Universal Studios park?

Se även:
Fly in Hello Kitty Style (Businessweak, 2012-06-26)
Hello Kitty Fruit-Flavored Beer Hits China (Prisco, J, ABC NEWS, 2013-09-06)
Hello Kitty Hell One – Man’s Life With Cute Overload
What All Men with Hello Kitty Fanatics Fear Will happen to Their Home (via Hello Kitty Hell, 2014-11-19)
The Hello Kitty Park (via Hettema group)


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.