4
Skrivet den 9 oktober, 2014 av Magnus Dettmar i Blogg
 
 

Hemligheten bakom Tsingtao-ölen

Tsingtao-ölAlla som har varit i Kina känner till den, Tsingtao-ölen. Dessa halvliters-flaskor brukar stå ljumna och uppradade i ett avstängt kylskåp någonstans i restaurangen. Trots dess storlek brukar restaurangborden fyllas av flaskor som snabbt töms i vänners glas. Men var kommer alla dessa flaskor ifrån? Och vad är det för hus med vatten under på etiketten?

Ölen bryggs i ett bryggeri i staden Qingdao i norra Kina, och motivet på flaskan är från Zhan Qiao piren som ligger långt ut på en brygga i Qingdao. Bryggeriet har växt enormt sedan sin uppstart 1903 och idag är det mer en fabrik än ett bryggeri. Företaget står för ca 15 procent av hela den kinesiska öl-marknaden, och nästan hälften av all öl som exporteras från Kina är just Tsingtao-öl. Detta gör Tsingtao-bryggeriet till Kinas största bryggeri.

Den mest kända ölen från bryggeriet är den 4,7% pilsnern som är väldigt lättdrucken. Men bryggeriet producerar även Tsingtao Dark Beer, med 5,2% alkohol, och Tingtao Green Beer, med 4,2% alkohol. Den sistnämnda är faktiskt grön till färgen och innehåller spirulina, vilket sägs vara bra för hälsan.

Men vad är hemligheten då? Jo, Tsingtao-bryggeriet grundades faktiskt av tyskar i den dåvarande tyska kolonin Kiautschou (nuvarande Jiaozhou). Tyskarna lärde alltså kineserna den tyska bryggerikonsten, vilket idag har gjort det Kinas mest konsumerade öl.

Läs mer om öl och det faktum att Tsingtao är en av världens mest druckna öl


Magnus Dettmar

 
Jag är en spontan, resgalen och driven student med stor passion för landet i öst; Kina! Jag har bott ett par gånger i Peking (världens bästa stad!) och varit i många andra städer i detta fascinerande land. Kinesiskan har varit bättre, med intresset för landet har aldrig varit större! Jag kommer dela med mig om mina erfarenheter här på motkina.se och svarar gärna på frågor angående allt från visum-frågor till hur man skall hålla kina-pinnar för att inte vara oartig. Skriv till mig i kommentarsfältet, eller släng iväg ett mail till magnus.dettmar@gmail.com så svarar jag asap! Zai jian!