1
Skrivet den 28 maj, 2014 av Otto Jacobsson i Nyheter
 
 

Historiskt avtal mellan Kina och Ryssland

Den 21 maj 2014 skrev Rysslands president Vladimir Putin och Kinas motsvarighet Xi Jinping under ett avtal där Gazprom, som kontrolleras av regimen i Kreml, ska leverera upp till 38 kubikmeter gas till China National Petroleum Corporation, som ägs av den kinesiska staten.

Shanghai får extra public holiday

För Kina är fördelarna många, den största är kanske det minskade beroendet av att bränna kol, något som bidrar till den dåliga luftkvalitén i många städer. Premiärministern Li Keqiang har gjort miljöpolitik i allmänhet och smogen i städerna i synnerhet till prioriteringar.

Även om regimerna i Beijing och Moskva kan förenas i sitt motstånd mot USA i vissa frågor, var inte affären självklar. Förhandlingar har förts under en lång tid, och det behövdes kanske ytterligare motivation för någon av de två för att föra affären i hamn.

Ryssland, där ekonomin på sistone har tagit stryk på grund av (bland annat) Putins agerande i Ukraina, tjänar uppenbarligen på att visa att man kan hitta nya marknader för sina naturtillgångar om Europa skulle bli alltför besvärliga.

För Kina kan det även vara så, att man efter nästan 40 år av ökat samarbete med USA som inleddes med Nixons besök i Kina, vill visa USA och västvärlden i allmänhet att man klarar sig utan dem.  President Obamas ”pivot to Asia” och hans senaste besök i Asien inkluderade inte Kina, och i Beijing kan man ha använt detta som en förevändning för att åter vända sig till sin granne i norr.

Mötet mellan Putin och Xi i Shanghai har historiska drag. För 25 år sedan möttes Michail Gorbatjov och Kinas dåvarande ledare Deng Xiaoping. Deng var isolerad och Gorbatjov hyllades som den stora reformatören. Efter annekteringen av Krim och Putins agerande i Ukraina i allmänhet, är det idag snarare Kreml som är isolerade, och inte Kina.

Läs mer;

http://www.economist.com/news/leaders/21602695-vladimir-putin-pivots-eastward-should-america-be-worried-best-frenemies


Otto Jacobsson