2
Skrivet den 19 november, 2013 av Erika Staffas i Blogg
 
 

För att höja arbetsmoralen – gå nakna genom staden!

Det går att säga en hel del om kinesernas arbetsmoral och försök till att höja arbetsmoralen, men efter en ny morot som de kallar det, eller bestraffning som man också skulle kunna kalla det, kommer det nu att bli andra bullar på ett gym i Foshan, Guangdong.

höja arbetsmoralenDet var tidigare i veckan som det började dyka upp rapporter om hur deras manliga personal nu börjat få utföra bestraffningar utifall att de inte klarar de mål som de sätter upp i början av varje arbetspass. Som bestraffning kan personalen helt fritt välja mellan att antingen vandra runt i staden i enbart underkläder, att äta råa meloner, snagga sig eller posera som tiggare på gatan. Under tiden de utför straffet skall de bestraffade skrika ”完成任务!” – ”uppgiften är avklarad!”

I en intervju gjord av Youth.cn frågade en reporter en anställd om han tyckte att det var pinsamt att utföra hans valda straff – att promenera runt i endast kalsonger, varav den anställde svarade “不丢人啊,我们都很乐意,老板当也是这么过来的”- ”Vi känner ingen skam, både vi anställda och chefen är väldigt nöjda”.

Vad tycker vi om det här egentligen? Vad får det för effekt? Blir du mer motiverad av att veta att en bestraffning väntar om du inte når ett specifikt mål? Vilket straff skulle i så fall motivera just dig?


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.