0
Skrivet den 5 november, 2013 av vflnyheter i Nyheter
 
 

Höjd säkerhet i Xinjiang efter terrordåd

Beijing har trappat upp den redan höga säkerheten i Xinjiang ytterligare efter självmordsdådet vid Tiananmen som dödade fem och skadade 40. Professor Ilham Tohti, känd för att försvara uigurers rättigheter, berättar för New York Times om hur säkerhetspolis rammade hans bil och hotade hans familj i ett försök att få honom att sluta prata med utländska journalister.

Samtidigt är det fortfarande oklart till vilken grad de inblandade i terrordådet har kopplingar till organiserad terrorism, skriver The Economist. VFL har tidigare (3 november) rapporterat att det är mycket möjligt att gärningsmännen agerat på egen hand, inspirerade av metoder använda av extremister i utlandet.

Enligt en artikel i China Daily sprider separatister i Xinjiang “terroristfärdigheter” via internet. Bland annat skickar de ut e-post med propaganda via proxyservrar och skickar ut träningsmaterial, något som verkar stödja spekulationer om en låg grad av organiserad verksamhet.

Denna nyhet är publicerad i samarbete med nättidningen Världens Folkrikaste Land, VFL. För daglig nyhetsuppdatering om Kina, besök www.vflnyheter.se


vflnyheter