0
Skrivet den 29 september, 2014 av Otto Jacobsson i Nyheter
 
 

Hong Kongs och Shanghais finansiella marknader integreras allt mer

Länken mellan Hong Kongs och Shanghais aktiemarknader kan starta den 27  oktober enligt vissa observatörer. Detta innebär att kinesiska investerare kan köpa aktier listade på Hong Kongs börs för första gången, och att internationella investerare kan handla på Shanghais börs.

Detta innebär att kinesiska investerare kan köpa aktier listade på Hong Kongs börs för första gången

Kinas omfattande regler kring investeringar i landet har tidigare inneburit att man krävt en licens för internationella institutionella investerare, och satt en kvot på dessas investeringar på max 105 miljarder USD.

Kinesiska investerare får inte flytta sina pengar ut ur landet utan tillstånd, och möjligheterna till investeringar inom landet är begränsade. Detta har lett till ökad aktivitet inom s.k. ”shadow-banking”, som har fått mycket uppmärksamhet på senaste tid. Produkter med det så ”Chinglish”-klingande namnet ”Credit Equals Gold”, som är kopplade till företag inom kolindustrin i Shaanxi-provinsen, befaras vara rena luftslott. Ingen vet hur mycket pengar som finns investerade i bluffprodukter, men det finns betydande risker i Kinas finansiella infrastruktur.

Internationella investerare har tidigare kunnat köpa H-shares i Kinesiska bolag, som alltså bara handlas på Hong Kong-börsen. På grund av markant högre efterfrågan än utbud handlas A-shares, samma bolags aktie men listad på en Mainland-börs, med så mycket som 10 % rabatt, om man ser på de stora kinesiska bankerna. Utländska investerare får tillgång till fler bolag på Shanghais börs, och kan därmed hjälpa till att bygga en effektivare marknad i Kina.

På grund av den låga värderingen av vissa kinesiska bolag säger till exempel Wall Street Journal att det finns uppenbara möjligheter till arbitrage, när länken lanseras.

Som utländsk investerare ska man dock undvika små bolag, dessa är analyserade i detalj av kinesiska mäklare

Som utländsk investerare ska man dock undvika små bolag, dessa är analyserade i detalj av kinesiska mäklare, och handlas upp till 67 gånger vinsten. Analytiker har ofta tillgång till mer information om dessa bolag än de bör ha, ett exempel på hur den kinesiska finansmarknaden gynnar insiders. Länken kan i ljus av detta ses som ett steg mot rättvisare marknader.

En fråga för alla som uppskattar Hong Kongs relativt fria samhälle är vad som kommer hända med staden på lång sikt. För tillfället används Hong Kong som en ventil, som reglerar kapitalutflödena från Kina. När Kina rör sig mot en mer effektiv finansiell marknad, får man fråga sig vad Hong Kong fyller för syfte. Själva basen för stadens ekonomiska framgångshistoria är rättssäkerheten, och den grundar sig i sin tur på institutioner så som oberoende domstolar och en fri press. När Beijing kontrollerar allt mer av Hong Kong, vad finns då kvar för staden att erbjuda mer än låga skatter?

Läs mer:
China, Hong Kong Reveal New Rules on Stock Market Link (Wall Street Journal)
As China Opens Stock Market to Foreign Investors, Bargains Await Risk Takers (Wall Street Journal)


Otto Jacobsson