4
Skrivet den 15 januari, 2015 av Klara Magnusson i Blogg
 
 

HotPot, HotPot, HotPot

Sist jag var i Shanghai var för cirka ett år sedan. Jag och min sambo beslöt oss för att åka dit och turista lite samtidigt som vi kunde träffa några av mina studiekamrater från min tid i Beijing. En klassiker inom den kinesiska matkulturen är HotPot och detta var något jag gärna ville ta med min sambo och äta.

4119028293_3513eb8e57_bHotPot är en metallgryta som placeras i mitten av matbordet, oftast nersänkt i bordet, på en gasspis. I grytan fylls en slags soppa eller tunn gryta, valet av smak på grytan väljer man själv, men en vanlig smak är chili och då massor med chili. Är du nybörjare är det nog bäst att du väljer en tvådelad gryta som du kan välja två olika smaker eftersom chiligrytan är riktigt j**la stark!

Till grytan beställer man in vad man vill fylla grytan med, likt en fondue men här lägger man i ingredienserna fritt i grytan och fiskar upp dem när man tror de är färdigt. Var och en i sällskapet lägger i det den vill äta. Typiska HotPot-rätter som läggs i är tunt skivat kött, bladgrönsaker, svamp, ägg, dumplings, rotfrukter såsom potatis och sötpotatis, färska nudlar och skaldjur. Till detta kan man beställa olika såser för att förhöja smaken ännu mer.

När jag tar med sambon till ett typiskt hotpot-ställe i Shanghai är han skeptisk och när jag väl beställt in rätterna som vi skall börja koka vill sambon plötsligt inte ha något. Han tycker det är meningslöst att beställa in mat på restaurang som man sedan skall tillagar själv. Pust tänkte jag och fortsatte med mitt HotPot ätande – själv. Det slutar med att vi fick köpa något annat till honom när vi lämnat restaurangen.

Trots att min sambo föredrar annat än HotPot gillar jag själv det fortfarande väldigt mycket. Det är gemytligt på något sätt att göra detta tillsammans. Jag har tidigare tagit med både min mamma och ett flertal kompisar för att äta denna delikata rätt och fått mycket positiv respons. Första gången jag själv åt det, var även jag skeptisk. Min kompis med kinesiskt ursprung visade mig hur det skulle gå till och efter några gånger lärde även jag mig att älska HotPot och även hälla på en av de klassiska såserna med smak av sesam. I början tyckte jag såsen smakade rent utav äckligt men efter några gånger vande mina smaklökar sig med den nya smaken och tillslut var det ett måste vid en HotPot-middag.

I Göteborg har det nyligen öppnat en ny restaurang nära Domkyrkan vid namn Super Rullband som serverar HotPot och genom säkra kinesiska källor skall denna restaurang vara en höjdare för HotPot-älskare.  Här hittar du en recension!

Bilden är lånad av Formosa


Klara Magnusson

 
Klaras första kontakt med Kina var redan på tidigt 00-tal då hon åkte till stora landet i öst för att turista och shoppa med sin mor. Det var då som Klaras fascination för Kina började och har bara blivit större och större ju mer hon har fått lära känna landet. Under 2010/2011 bestämde sig Klara för att studerade i Beijing som en del av sin masterexamen men har även turistat runt i landet ett flertal gånger sedan sitt första besök. Klara är vår träningsälskade Göteborska som har en förkärlek för Kinas mat och kulturhistoria. Hon kommer även avslöja kinesiska egenheter, underligheten och en och annan hemlighet.