0
Skrivet den 22 februari, 2015 av Sofia Staffas i Blogg
 
 

Hua Mulan – Legenden vi alla hörde om som barn

(花木蘭, Huā Mùlán) som betyder rosenmagnolia.

Vi alla har sett henne när hon tar sin fars plats i armén och sjungit med i I’ll make a man out of you och Reflection. Filmen som liksom många andra tog mitt hjärta och var den första inblicken in i kinesisk historia. Filmen handlar om legenden Hua Mulan även om i Disneys version kallas hon Fa Mulan. Men vet alla bakgrunden till Disney filmen om hon verkligen funnits eller om det bara är något som Disney själva har hittat på?

Historien kommer från en gammal kinesisk folkdikt som kallas Mulans Ballad och anses vara den första dikten i kinesisk historia som supportar jämställdhet mellan män och kvinnor. Mulans ballad handlar om Hua Mulan som förklär sig till man för att ta sin pappas plats i den kinesiska armén. Hennes pappa är gammal och Mulan vet att han antagligen inte lär komma tillbaka från kriget om hans kulle gå med i armén.  Hennes lillebror är även för liten för att gå med vilket gjorde att det stod antingen mellan hennes far eller att hon själv skulle klä ut sig till man.

Mulan lyckas dölja sin identitet under alla sina tolv år i armén och tar sig hem tillbaka till sin hemby efter att nekat ett erbjudande av kejsaren om ett välbetalt arbete inom armén. Det är inte förrän hennes vänner från armén kommer och besöker henne i hembyn de får veta att hon är en kvinna. Dikten avslutar berättelsen om mulan med att en honhare och en hanhare springer sida vid sida och berättaren frågar om de kan se någon skillnad mellan dem. Honharen ska föreställa mulan och hanharen hennes vänner från militären.

Det sägs att hon har antingen levt under den Norra Weidynastin (386-534) eller mellan 604-617 och var då konkubin (en kvinna som lever med en man utan att vara gifta ses även som en slavinna i vissa kulturer) åt kejsare Yang under Sui-dynastin (581-618). Tidpunkten när dikten ska ha blivit nedtecknad avslöjar inte mycket då den är nedtecknad några hundra år senare.

Historien om Mulan har gjorts i många olika tappningar som teater, filmer, tv-serier och även litteratur. Förutom Disney versionen är min favorittappning filmen Mulan: Rise of a Warrior som släpptes 2009 och är en otecknad kinesisk tappning. Inte bara att hon har legat till grund till många olika filmer och media har hon även fått en krater på Venus uppkallad efter sig.

Vare sig hon existerade eller inte tycker jag att det är en fantastisk men brutal historia om hur det var förr. Jag minns när jag var i Kina och hur jag kokade inombords varje gång någon pratar om hur stor skillnad det är mellan män och kvinnor och vilka roller de har. Men när historier  som Mulan kommer fram och blir så folkkära  sjunger feministen i mig.


Sofia Staffas