0
Skrivet den 21 april, 2015 av Otto Jacobsson i Blogg
 
 

Huangshan – Yellow Mountain

Den här veckan har vi på Motkina.se temavecka på temat ”Resa”. Ni kommer under hela veckan få möjlighet att läsa om hur det är att resa i Kina och spännande platser från hela mittens rike, förhoppningsvis kommer vi kunna inspirera till just din nästa resa. Har du besökt något av våra resmål, eller har du något resmål du bara måste tipsa om? Lämna en kommentar nedan! Mer om Gula Bergen kan du läsa i Magnus reseberättelse.

Karte_huangshanHuangshan betyder gula berget, och är ett av Kinas mest populära resmål. Det bjuder på fantastiska landskap och dramatiska bergsformationer, men mycket turister. Bergen ligger i Anhui-provinsen, ca 400 km sydväst om Shanghai. Det är enklast att ta sig dit med buss, och då åka till byn Tangkou. Det är även möjligt att åka till Tunxi, som är en större stad, som förvirrande nog har döpt om sig till Huangshan City. Att boka bussbiljetter i förväg går säkert på nåt sätt, men annars får man ta sig till busstationen och hoppas på att man får en plats.

Väl i Tangkou kan det vara läge att stanna där en natt för att vila upp sig, det är
även därifrån de speciella bussarna som tar dig in till naturområdet utgår ifrån. Vi bodde hos den fantastiske Mr. Hu (Mr. Hu Hotel) som hjälper till dig boka buss upp till berget och boende på berget (om du vill stanna över natten). Du har möjlighet att åka linbana till toppen, vilket ärligt talat verkar ganska tråkigt, och du kan klättra eller hajka upp. Det tar ca. 5 h, beroende på hur snabb du är såklart, och det är från klättringen upp som man får de bästa utsikterna. Vi stannade en natt på toppen, allt är extremt dyrt där, för att se soluppgången. Om man uppskattar soluppgångar blir man säkert inte besviken, men det är inget fantastiskt. 

huangshan

Huangshan har haft en stor betydelse inom den kinesiska målerikuturen, med sina dramatiska formationer och när dimman ligger på ser det ut som bergstopparna vävar över molnen. Det har bott otaliga konstnärer och författare i området, men idag är det tyvärr ganska turistigt och de flesta som är där gör det mer för att checka av det på sin lista. Det finns även andra sevärdheter som varma källor och traditionella byar i området, vilka kan vara värda ett besök om du har mycket tid att spendera.

huangshan

Ta sig dit:
Det är enklast att ta sig dit med buss, och då åka till byn Tangkou. Det är även möjligt att åka till Tunxi, som är en större stad, som förvirrande nog har döpt om sig till Huangshan City.

Bo:
Mr. Hu Hotel i Tangkou. Mr. Hu hjälper även till med att boka boende på berget om det önskas.

Att göra:
Hajka – det tar ca. 5 h, beroende på hur snabb du är såklart, och det är från klättringen upp som man får de bästa utsikterna. Det finns även andra sevärdheter som varma källor och traditionella byar i området, vilka kan vara värda ett besök om du har mycket tid att spendera.


Otto Jacobsson