3
Skrivet den 24 november, 2014 av Erika Staffas i Nyheter
 
 

Efterlängtad reform av Hukou-systemet

hukouEfter fredagens tillkännagivande i China Daily står det nu klart att Kina tar tag i de förändringar gällande Kinas Hukou-system, som konkretiserades den 30e juli efter statsrådet fastställande, efter löften om att ta tag i problemet under vårens folkkongress.

Redan i november år 2013 gick Xi Jinping ut med att partiet ville göra nya satsningar på rurala områden Kina genom en ”urban-rural integration drive” som innefattar fortsatta försök till markreformer. Bland annat önskar Xi Jinping ökat stöd till familjeägda företag,t.ex. genom en statlig fond med bidrag till modernisering av industri och marknadsförning av företag och jordbruk. Samt ökade rättigheter och ökat skydd för jordbrukare när det kommer till markanvändning och markägande.

The urban-rural dual structure hasn’t changed fundamentally, and the widening gap between urban and rural development hasn’t been reversed. To solve these problems, urban-rural integration must be pushed forward – Xi Jinping till Xinhua

Xi Jinping menade även att förbättra villkoren för de ca 260 miljoner migrantarbetare i Kina (2012) och påpekade att alla resurser skall fördelas lika över rurala och urbana områden, först då när alla har lika rättigheter, menar Xi Jinping, blir Kina ett socialt stabilt samhälle. För att lyckas med detta lovade Xi att alla medborgare skall få samma rättigheter när det kommer till vård, pension, försäkring, utbildning och sociala rättigheter.

Hukou (户口) är ett folkbokföringssystem som talar om var en medborgare är registrerad. I teorin så har en kinesisk medborgare enbart rätt till utbildning och sjukvård etc. i den stad eller by där ens hukou är registrerat, men det är mycket svårt att ändra sitt hukou till en annan del av Kina. Studenter ges möjligheten att ändra sitt hukou temporärt under tiden för studier, annars krävs giftemål med part som innehar ett hukou dit båda parterna flyttar, genom att part köper bostad på ort för marknadspris eller befordran inom militär eller parti etc. Vilket blir problematiskt då Kinas migrantarbetare hamnar utanför systemet och inte får ta del av det sociala skyddsnät, då de ofta befinner sig långt ifrån sin registrerade hemort. 

Vad fredagens nyhet säger oss är att hukou-systemet kommer att lättas upp ytterligare, genom att ta bort distinktionen mellan urban och rural medborgare i Henan, Heilongjiang, Hebei och i Xinjiang. Vilket kommer att ge medborgarna på respektive ort möjlighet att förflytta sig i respektive regionen och fortfarande kunna erhålla samma sociala rättigheter som tidigare. Enligt artikeln har Guizhou och Jiangxi redan dragit upp liknande riktlinjer, som i Guizhou träder i kraft i januari år 2015.

Läs vidare:
The Hukou reform-blog
China reforms hukou system to improve migrant workers’ rights
(Branigan. T, The Guardian, 2014-07-31)


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.