1
Skrivet den 2 maj, 2014 av Bairuilong i Blogg
 
 

Hur gammal är en kines?

Det är ett litet äventyr att fråga om någons ålder på kinesiska. Det finns en rad olika uttryck att välja på beroende på situationen, t ex om en yngre person frågar en äldre etc. Ska man vara artig och följa etikettboken så kräver det att man har läst på – men det ska jag inte fördjupa mig i nu. Istället ska jag fördjupa mig i svaret man får när man frågat – hur gammal är du egentligen?

Det komplexa ligger i att det finns flera olika sätt att räkna på, tre personer med exakt samma födelsedag kan ge en tre helt olika svar.

Variant 1 – Åldern ökar vid varje födelsedag
När man föds börjar man på 0 år, och sedan ökar åldern med 1 år vid varje födelsedag. Det här är sättet som vi använder i Sverige.

Variant 2 – Åldern ökar vid varje västerländskt årsskifte
När man föds börjar man på 0 år, och sedan ökar åldern med 1 år vid varje västerländskt årsskifte.

Variant 3 – Åldern ökar vid varje kinesiskt nyår
När man föds börjar man på 1-år, då man räknas vara på sitt första år, och sedan ökar åldern med 1 år vid varje kinesiskt nyår.

I perioden mellan det kinesiska nyåret och personens födelsedag så ger alltså dessa tre varianterna tre olika åldrar, och det finns ingen tidpunkt där de tre systemen ger ett gemensamt svar. Variant 1 och 2 är vanligt förekommande i storstäderna, medan variant 3 är vanligare på landsbygden.

Bilden nedan visar vilken ålder en person med min födelsedag (1 sep -71) anger vid olika tider under åren efter födelsen enligt de olika varianterna. I dag är jag alltså 42, 43 eller 44 år beroende på vem man frågar.

Det finns tre olika sätt att ange sin ålder i Kina. Notera att mellan det kinesiska nyåret och födelsedagen så ger dessa tre varianterna tre olika åldrar.

Ps. Kommer du ihåg vårt inlägg om den kinesiska zodiaken som avgör vilken typ av personlighet du har eller vem som passar bra som din framtida partner?


Bairuilong

 
42 årig ingenjör med stort intresse för Kina. Har bott flera år i Beijing men har nu flyttat tillbaka till Sverige igen och driver bolaget Bairuilong AB