0
Skrivet den 21 februari, 2015 av Sofia Staffas i Blogg
 
 

Hyr en partner över nyår


Med dagar kvar till chunjie, spring festival som även kallas det kinesiska nyåret  lade MAMAHUHU ännu upp en sketch tillägnad alla singel tjejer som behöver en pojkvän att ta hem till sina föräldrar nu under det kinesiska nyåret.

Under många kinesers skolgång får de höra att de inte ska skaffa någon flickvän eller pojkvän utan bara fokusera på studierna. Men när nyåret är bara dagar ifrån ligger en ny press på de kinesiska ungdomarna – föräldrarna vill se deras partner, den de fått höra att de inte ska skaffa. Dessa flickvänner eller pojkvänner behöver inte bara kunna charma föräldrarna utan även ha en bra bakgrund och jobb etc.  Denna press har gått till den nivån att en mamma gick ut i Chinese Melbourne Daily där hon på framsidan hade skrivit;

“‘(I) have called you several times and you did not take my calls. Maybe the only way to get my message to you is here. Mom and Dad will not pressure you to get married ever again. Please come back home for New Year! Love, Mom’”

Detta är dock ett fall ut över det vanliga och sonen fick snabbt sympati och kommentarer över hur det hade gått för långt då sonen inte längre svarade när mamman ringde.

Även om det finns extremfall är pressen och marknaden för uthyrning av en partner inte ovanlig. Går du ut på Taobao finns det över 300 företag som annonserar om att hyra en partner över nyår. Förutom att de ska kunna charma föräldrarna ska de även kunna laga mat, handla, hålla de äldre sällskap och i vissa annonser ingår även personliga service. Förhoppningsvis skulle en sådan uthyrning leda till ett lyckligt slut men tro det eller ej har alla företagen tydligt förklarat vad som funkar och inte fungera. Det är till och med gjort så rik som fattig kan hyra en pojkvän eller flickvän över nyår då det kostar allt ifrån 200-1000 yuan Självklart finns det både dyrare och fall där betalningen varit annat än pengar.

Tidigare i år ska en man ha hyrt in sin drogkompis att spela sin flickvän över nyår och betalning var drogen meth. Men även en man som gick ut på weibo och erbjöd 1 miljon kinesiska yuan för att hyra en flickvän i sju dagar. Med ett sådant högt pris är det nästan en självklarhet att det finns specifika krav så som att hon ska ha minst en kandidat examen men gärna en master och om hon är oskuld är det mycket meriterande. Hur att vara oskuld nu har något att göra med saken hur bra flickvän hon ska spela är fortfarande i min mening oklart. Hans tidigare förhållanden ska ha enligt hans annons tagit slut innan det hade blivit seriöst vilket hade lett till att han nu var desperat att få en flickvän som han kunde ta hem för att visa upp för föräldrarna. Denne ungkarl är nu på jakt efter att hitta den rätte med texten:

 

“The poster adamantly requires that the woman should be lighter than 50kg, taller than 168cm, boast a sweet looking face, and hold (at the very least) a bachelors degree. PhDs and/or virgins are strongly preferred.”  

Efter en dag hade han fått in 5,264 kandidater. Vi kan bara hoppas att han hittar den rätte i den mängden kandidater.

För oss som är lyckligt lottade och inte ha någon sådan press under en viss högtid kan bara luta oss tillbaka och njuta av det underhållande klippet  som mamamhuhu har lagt upp medan andra har en panik över hur de ska lösa nyåret.


Sofia Staffas