3
Skrivet den 11 november, 2015 av Klara Magnusson i Blogg
 
 

Idag firar vi Singles day!

2545318262_7f0d30844d_b

Har ni hört talas om Singles day, eller 光棍节 (Guānggùn Jié) som ord för ord betyder ”bare sticks holiday”? Dagen började firas under 1990-talet och inträffar den 11 november varje år. Kineserna firar alla singlar ute i världen. Datumet 11/11 är kopplat till tanken mellan ”singel” och siffran 1, men utöver singel kan även ettorna betyda ”bara en” eller ”bara en för mig”. Detta innebär att vissa även firar dagen med sin partner för att visa att det bara finns en person för dem.

Dagen har blivit väldigt populär bland unga i Kina och över hela landet anordnas det allt från karaokefester och blind date-fester för att singlar skall träffa nya bekantskaper och finna lyckan. Det har även blivit populärt att unna sig själv någonting på denna dagen, och i och med en alltmer utvecklad e-handel i landet har företagens möjligheter att nå ut till den yngre generationens stigande shoppingbehov. Detta har resulterat i stor köpmani i Kina just under Single day.

Köpmanin runt Singles day är den största enskilda shoppingdagen i världen. Bara på Alibaba shoppades det för 9,3 miljarder dollar förra året, på ett dygn.  Denna dag har med andra ord blivit större än USAs motsvarighet, Cyber Monday som förra året omsatte 2,7 miljarder dollar. I och med att det gick om världens tidigare största shoppingdag (med råge) så har dagen blivit mer och mer uppmärksammad och det skrivs om den runt om i världen som ett fenomen.

Update: Alibaba sålde för 1 miljard dollar inom 8 minuter från det att Singles Day rean startade imorse!

Vad skall du unna dig på Singles day?


Klara Magnusson

 
Klaras första kontakt med Kina var redan på tidigt 00-tal då hon åkte till stora landet i öst för att turista och shoppa med sin mor. Det var då som Klaras fascination för Kina började och har bara blivit större och större ju mer hon har fått lära känna landet. Under 2010/2011 bestämde sig Klara för att studerade i Beijing som en del av sin masterexamen men har även turistat runt i landet ett flertal gånger sedan sitt första besök. Klara är vår träningsälskade Göteborska som har en förkärlek för Kinas mat och kulturhistoria. Hon kommer även avslöja kinesiska egenheter, underligheten och en och annan hemlighet.