3
Skrivet den 11 november, 2017 av Klara Magnusson i Blogg
 
 

11 novmeber: Idag firar vi Singles day!

2545318262_7f0d30844d_b

Har ni hört talas om Singles day, eller 光棍节 (Guānggùn Jié) som ord för ord betyder ”bare sticks holiday”? Dagen började firas under 1990-talet och inträffar den 11 november varje år. Kineserna firar alla singlar ute i världen. Datumet 11/11 är kopplat till tanken mellan ”singel” och siffran 1, men utöver singel kan även ettorna betyda ”bara en” eller ”bara en för mig”. Detta innebär att vissa även firar dagen med sin partner för att visa att det bara finns en person för dem.

Ursprungligen kommer dagen från Nanjing University och firades första gången 1993, allt eftersom har den växt och har nu mer eller mindre tagits över av näthandel sedan några år tillbaka.

Dagen är väldigt populär bland unga i Kina och över hela landet anordnas det allt från karaokefester och blind date-fester för att singlar skall träffa nya bekantskaper och finna lyckan. Det har även blivit populärt att unna sig själv någonting på denna dagen, vilket resulterat i stor köpmani i Kina just under Single day.

Köpmanin runt Singles day är den största enskilda shoppingdagen i världen. Bara på Alibaba shoppades det för 17,8 miljarder dollar 2016, på ett dygn.  Denna dag har med andra ord blivit större än USAs motsvarighet, Cyber Monday. som förra året omsatte 3,45 miljarder dollar. I och med att det gick om världens tidigare största shoppingdag (med råge) så har dagen blivit mer och mer uppmärksammad och det skrivs om den runt om i världen som ett fenomen.

2015 Alibaba sålde för 1 miljard dollar inom 8 minuter från det att Singles Day rean startade!

Vad skall du unna dig på Singles day?


Klara Magnusson

 
Klaras första kontakt med Kina var redan på tidigt 00-tal då hon åkte till stora landet i öst för att turista och shoppa med sin mor. Det var då som Klaras fascination för Kina började och har bara blivit större och större ju mer hon har fått lära känna landet. Under 2010/2011 bestämde sig Klara för att studerade i Beijing som en del av sin masterexamen men har även turistat runt i landet ett flertal gånger sedan sitt första besök. Klara är vår träningsälskade Göteborska som har en förkärlek för Kinas mat och kulturhistoria. Hon kommer även avslöja kinesiska egenheter, underligheten och en och annan hemlighet.