0
Skrivet den 27 januari, 2014 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

An idiot abroad – China


Ligger i soffan efter jobbet och tittar på An idiot abroad – China (s1e01). Den finns bland annat på amerikanska Netflix för de som letar efter den, men också på YouTube.

tumblr_lemlw7Tesp1qbohddo1_500Det är en tv-serie som började 2010 där Ricky Gervais skickar iväg sin kompis Carl att upptäcka världen, ett land åt gången. Carl är humoristiskt tveksam till allt han stöter på och ger en uppfriskande skeptiskt syn på Kina. Att se avsnittet får mig att skratta glatt och minnas några av mina absoluta favoritsaker med att vara i Kina:

Gamla män! Hur mycket älskar man inte de gamla männen som fortfarande går runt i sina Mao-tunikor och knappt har några tänder kvar. De är alltid glada, skrattar stort och bjuder så gärna in till ett parti kort, tärning eller Mahjong.

Levande mat. Ska du köpa fisk, fågel eller insekter i Kina så går de att hitta levande. Även om jag inte alltid håller med om hur de hålls, transporteras eller behandlas i största allmänhet, så är det en uppfriskande kontrast från matskandalerna i Sverige, med gammal köttfärs som färgas, hästkött i lasagnen och frukt som färdas världen runt för att vi ska kunna få ta del av den. Handlar du på en marknad i Kina så vet du vad du får!

Kinesiska turister. Ibland så önskar jag inte vore mitt bland dem, men man får ändå uppskatta och skratta lite åt deras engagemang. Turistgrupperna har likadana hattar, går snällt i klunga, tar kort och följer efter gruppledaren som en skara ankungar. Vad ledaren har i upphöjt i handen för att alla ska se honom/henne är alltid lika överraskande.

Om ni får lite Kina-abstinens och gillar brittisk humor ger jag en varm rekommendation till avsnittet. Och alla de andra avsnitten också för den delen.


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.