0
Skrivet den 11 april, 2015 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

IKEA förbjuder att man sover i sängarna

Ikea förbjuder sängsovande Photo: She Ji/Asianewsphoto

Vi har tidigare skrivit om Ikea dejting och bland alla som varit på Ikea i Kina är det ett välkänt faktum att folk gladeligen sover i utställningssängarna, tar med picnic och äter vid något av de uppställda köken eller temporärt bor in sig i de små utställningslägenheterna. Speciellt sommartid flockar folk till Ikea för att svalkas i deras aircondition.

Utöver att Ikea idag meddelar att de börjar göra vegetariska och kyckling-köttbullar så har kinesiska Ikea även utlyst förbud mot att sova i sängarna. (Kina är förövrigt ett av få länder som inte importerar Ikeas köttbullar, de produceras i landet pga importrestriktioner)

Det har varit problematiskt för Ikea att folk, såväl vuxna som barn, sover i deras sängar. Det ockuperar sängarna för de som ska prova dem och i allmänhet stör shopping-upplevelsen för resten av besökarna. Detta innebär dessutom att Ikea måste bädda om varje dag och ibland flera gånger per dag då barn har kissat i sängarna eller folk har dräglat på kuddarna.

Beijing Youth Daily rapporterade i veckan att det nu är förbjudet att sova i sängarna. Tidningen har intervjuat en kvinna som öppet menar att hon och hennes vänner kommer dit då och då för att just sova, eftersom sängarna är så sköna. Och det är just detta man vill motverka. Tydligen har Ikea haft svårt att gå förbudet att gå fram till alla och flera rent av ignorerar det. Vi får se hur det här utvecklas!

Vi ska poängtera att det inte är många kineser som har råd att ha så fina sängar som Ikea har. Det är inte helt ovanligt att man bara sover på en madrass, vilket gör en Ikeasäng till en dröm. Överlag anses Ikea inte vara det lågprismärke som det förknippas med i Sverige, Ikea har betydligt högre status i ett kinesiskt hem.

 


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.