0
Skrivet den 18 maj, 2015 av Magnus Dettmar i Nyheter
 
 

Indiens Premiärminister Modi på besök i Kina

Indiens premiärminister Xi_Jinping_ModiNarendra Modi, var under helgen på besök i Kina för att diskutera handelsavtal och gränskonflikter. Under sin vistelse träffade Modi både president Xi Jinping och Kinas premiärminister Li Keqiang.

De två supermakterna, som i folkmun brukar kallas ”Draken” och ”Elefanten”, har parallellt växt sig starka i Asien, men banden mellan länderna har varit mycket ansträngda sedan en lång tid tillbaka. Bland annat härrör dispyten gränspolitiken vid Tibet och Indien. Utöver det försöker båda länderna få inflytande över ledarpositionen Asien, vilket ökar konkurrensen mellan länderna.

Den 15:e maj underteckande Modi ett avtal, i samtal med Li Keqiang, om utbyte av forskning, utbildning och infrastruktur. Dessa avtal kan komma att bli värda upp till 10 miljarder dollar. Även den känsliga gränspolitiken diskuterades, vilket är en av anledningarna till att länderna har haft ansträngda relationer med varandra. Huvudsakligen handlar det om gränsen söder om Tibet som Kina försöker göra anspråk på men Indien kontrollerar. Denna gränspolitik sträcker sig tillbaka till 1914, då Storbritannien för Indiens sida, skrev på ett avtal med Tibet om var gränsdragningen skulle vara placerad. Kina har aldrig erkänt detta avtal, vilket har förvärrat situationen mellan del två länderna. Konflikten blir även större ju längre tiden går, då båda supermakterna växer sig allt starkare. Det spås att om konflikten någon gång kommer lösas, kommer handeln mellan länderna öka avsevärt.

Personligen anser jag att detta är en väldigt känslig fråga, och jag väljer att inte lägga några personliga värderingar i den. Dock har jag upplevt, både i mitt professionella yrkesliv samt när jag bott och studerat i Kina, att indier och kineser ständigt verkar vara i dispyt och att inte många goda ord beskrivs av varandra. Har du upplevt någonting gällande denna dispyt? Kommentera gärna vad just du tycker. Du kan också maila din åsikt till info@motkina.se.


Magnus Dettmar

 
Jag är en spontan, resgalen och driven student med stor passion för landet i öst; Kina! Jag har bott ett par gånger i Peking (världens bästa stad!) och varit i många andra städer i detta fascinerande land. Kinesiskan har varit bättre, med intresset för landet har aldrig varit större! Jag kommer dela med mig om mina erfarenheter här på motkina.se och svarar gärna på frågor angående allt från visum-frågor till hur man skall hålla kina-pinnar för att inte vara oartig. Skriv till mig i kommentarsfältet, eller släng iväg ett mail till magnus.dettmar@gmail.com så svarar jag asap! Zai jian!