0
Skrivet den 10 april, 2014 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Interviews Before Execution (临刑会见)


Fann en BBC-dokumentär jag såg för några år sedan, om ”Interviews Before Execution”, en talkshow i Henan där programledaren Ding Yu intervjuar fångar som har blivit dömda till döden, precis innan de skall dö. Jag har tänkt på den en del sedan dess. Det är ingenting man glömmer i första taget.

”Interviews Before Execution” sändes på Henan Legal Channels bästa sändningstid varje lördagskväll från 2006-2012 och hade nästan 40 miljoner tittare per avsnitt. Varje avsnitt handlar om en fånge. Om vad det var som hände, om det som aldrig blev. Om processen från beskedet till utförandet. Ibland tar det bara 7 dagar.

I Kina finns det 55 brott som kan leda till dödsstraff för individer över 18 år. Mord, förräderi, smuggling, mutning, drogsmuggling, fara för allmänna säkerheten och massuppror är några av dem. Att smuggla reliker, döda pandor och kreditbedrägerier togs bort från listan år 2011.

”Some criminals I interviewed told me: ’I’m really very glad. I said so many things in my heart to you at this time. In prison, there was never a person I was willing to talk to about past events.’


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.