0
Skrivet den 18 februari, 2014 av Erika Staffas i Nyheter
 
 

Jadekaninen lever igen!


Det var i mitten av december som Kinas månlandare Jadekaninen eller 嫦娥 (Chang’e ) landade på månen. Projektet gjorde Kina det tredje landet i världen, efter USA och Sovjet, till att ha lyckats placera ut ett fordon på månen.

Farkostens uppdrag var att under tre månader samla ihop material samt ta bilder av ytan, men redan i januari månad fick farkosten problem och gick in i ett sovläge på grund av att farkosten var allt för dåligt skyddad mot de stora temperaturskillnaderna som kan inträffa på månen. Under dagen kan det bli upp till 100 plusgrader, medan kvällen kan krypa sig ned mot 150 minusgrader.

I drygt en månads tid svävade forskarna i ovisshet om farkosten skulle vakna upp ur sovläget och myndigheter förklarade tillslut farkosten som förlorad, men nu har jadekaninen vaknat upp och forskarna jobbar just nu med att reparera de fel som dykt upp i samband med landningen.

Källor:
Kinesisk månkanin ”vaknade till liv” (via Metro.se 2014-02-13)
Kinesisk månlandare klar för start (Via Motkina.se 2013-12-01)
Down but not out: Jade Rabbit comes back from the dead (via CNN.com 2014-02-14)
Jade Rabbit rover ’declared dead’ (via BBC.com 2014-02-13)
China’s Jade Rabbit moon rover awake but still malfunctioning (Reuters.com 2014-02-12)


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.