1
Skrivet den 10 januari, 2015 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Motkina äter ute – Jappi (Stockholm) 22/25

Stockholmsnovis som jag är, fann jag mig restaurangletandes bland decembermyllret i Stockholm. Egentligen var vi på jakt efter sushi, men det föll sig så att vi var något sent ute och inte många restauranger var öppna eller julstängda. Jag brukar känna mig oerhört skeptisk till restauranger med en meny från olika asiatiska regioner, men det var någonting med restaurang Jappi som kändes spännande, och i efterhand kunde jag inte ha varit nöjdare.

JappiVar ligger restaurang Jappi?
Vi besökte deras restaurang vid Nybrogatan 44 på Östermalm, men jag läser på hemsidan att restauranger finns även på andra adresser i Stockholm. Det är ett litet krypin med ca 5 bås, som öppnade vintern 2012.

Vad är det för slags mat?
Jappi promotar sig själva som en sushirestaurang, men serverar även alltifrån Bibimbap till Gongbao jiding. Anledningen till att de hamnar på Motkina idag är dels att ägarna är kineser men kanske framför allt för deras dumplings, som kan vara några av de godaste jag någonsin har ätit, åtminstone i Sverige, som jag bara måste tipsa er om.

Hur ser valmöjligheterna ut på menyn?
Jappi är ett litet sushi och dumplingshak, därav också begränsade möjligheter i menyn, men lämnade ändå med intrycket av att jag hade många kombinationer att välja mellan. Det var inga konstigheter när jag bytte bort omeletten mot en avokado. Vid dumplings fick vi möjlighet att välja antingen 10 dumplings utan ris eller 6 stycken med ris. Det fanns flera dryckesalternativ, då restaurangen har fullständiga rättigheter.

Vad åt vi?
En liten sushi à 9 bitar, miso, stekta dumplings med fläsk utan ris, som avnjöts med en kall Tsingtao.

Fanns det något ”litet extra” som gjorde all skillnad?
Sushin kom ut på ett en bädd av vit kolsyreisrök. Väldigt praktfullt och effektfullt! Presentationen av den övriga maten var även den mycket smakfullt gjord. Interiören var mysig, och slutligen var personalen supertrevlig och gav en snabb service. 

Finns det någon förbättringspotential?
Det var lite oklart om vi fick använda toaletten eller inte, vi gjorde det.

Så här har jag betygsatt restaurang Jappi:

Matens autenticitet 4
Trevlighetsfaktor 4
Service 4
Pris för att en person ska bli mätt 5
Övergripande intryck 5
Totalt: 22/25


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.