0
Skrivet den 12 december, 2014 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Följ jättepandorna från Bifengxia LIVE


Världens största pandareservat och forskningscenter för pandor finns i Bifengxia i Ya’an, Sichuan. Idag vill jag uppmärksamma ett av deras projekt som gör det möjligt för internetanvändare att följa de 8 månaderna till 2 år gamla jättepandorna från Bifengxia och deras vardag i en livestream direkt från reservatet. I samma fönster går det även att chatta med djurvårdare från Pandas International.

Livestreamen, med fyra olika kameror från Bifengxia, startar 4 pm Pacific Time och Pandas International tipsar om att bästa tiden att logga in och kika på jättepandorna från Bifengxia är mellan 4pm – 12am Pacific Time / 8am – 4pm Central Time. Mellan sändningarna visas de mest intressanta bilderna från dagen. Det bästa från livestreamen finns även att få som nyhetsbrev varje dag. Undertecknad har precis signat upp och längtar förvånansvärt mycket till mitt första pandamail.

Jättepandan som klassades som utrotningshotad redan under 1980-talet, är idag en av de mest hotade djuren på planeten. Tidigare fanns pandor i Vietnam, Burma och södra och östra Kina, men nu finns de enbart i bergen i sydvästra Kina. Idag finns det ca 1600 vilda pandor i världen och 325 pandor som lever i fångenskap. Framför allt handlar problematiken kring jättepandornas överlevnad om förstörelse av deras naturliga miljöer genom bland annat genom skövling av bambu eller förstörelse som uppkommer efter jordbävningar. Bambu bereder pandorna med skydd, mat och en naturlig möjlighet för pandorna att kunna möta partners. Likt andra björnar har inte pandan möjlighet att lagra fett, och är därför på ständig jakt efter ny mat.

Ps. apropå pandor kommer ni ihåg de supergulliga pandatrillingarna som föddes nyligen eller artikeln om världens dyraste te som odlas av pandabajs


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.