7
Skrivet den 11 februari, 2014 av Niklas Larsson i Blogg
 
 

Recept: 饺子 – Jiaozi – Vattenkokta dumplings

Jiaozi är mycket populära dumplings i och utanför Kina.
Denna variant är lätt att laga och smakar jättegott.

40-50 dumplings

Deg:

  • 5 dl vetemjöl
  • 2-2½ dl vatten

Fyllning:

  • 150 gram ostronskivling
  • 10 cm purjolök
  • 5 cm ingefära
  • 300 gram fläskfärs
  • 1 tsk salt
  • 1½ tsk strösocker
  • 1 msk soja
  • 2 msk sesamolja
  • 2 tsk risvin eller vitt matlagningsvin
  • Färsk koriander

Dippsås:

  • ½ dl risvinäger
  • 2 klyftor hackad eller pressad vitlök
  • Laoganma – om man önskar lite starkare (kinesisk chiliröra)

 

Förberedelser:

  1. Börja med pastadegen. Lägg allt vetemjöl i en stor bunke och blanda i vattnet lite i taget medan du knådar med handen. Det skall bli en stor boll som känns lite småfuktig. Den får inte vara för torr eller för våt. Lägg undan degen och täck med en kökshandduk i 30-45 minuter.
  2. Hacka svamp, purjolök och ingefära fint. Lägg ned i en bunke och lägg sedan i köttfärsen tillsammans med övriga ingredienser. Blanda väl tills fyllningen blivit blandad ordentligt.jiaozi

Tillagning:

  1. Sprid lite vetemjöl på bänken och knåda degen igen en stund. Dela den sedan i 40 små bitar som du gärna får rulla ihop till små bollar. Är de fuktiga och klibbar kan du gärna knåda på det mjölade bordet tills de inte klibbar längre. Sedan kavlar du ut bollarna till små tunna rundlar.
  2. Ta en degrundel och lägg i handflatan, lägg på cirka 1 matsked av fyllningen. Börja med att nypa ihop knytet på mitten och arbeta dig sedan ut i kanterna. Se till att kanterna är väl tilltäppta annars kommer innehållet att smita ut när du kokar. Vill du få förslag på hur du kan vika dina jiaozi på annat sätt hittar du en instruktionsvideo här!
  3. Koka upp några dl vatten i en kastrull och lägg i dina dumplings. Koka upp på nytt. Efter hand som vattnet avdunstar lägger du i ytterligare en dl vatten.Koka i cirka 8 minuter tills degen blivit genomkokt och fyllningen inte är röd.
  4. Ta upp dina dumplings och lägg på en tallrik.
  5. Blanda vitlök, vinäger och laoganma till en sås. Servera dumplings tillsammans med dippsåsen omedelbart och njut!jiaozi


Niklas Larsson