Allt du vill veta om Kina och lite till

 


Jobba i Kina

Den här artikeln är bara påbörjad. Det är fortfarande otroligt mycket information som saknas om det här ämnet. Vet du något som inte står här nedanför? Vi behöver din hjälp, kontakta oss idag!

Vill du jobba i Kina? Spännande! Då har du kommit helt rätt! Här har vi samlat matnyttig information som du kan behöva innan du åker till Kina om hur du letar jobb, vilka typer av visum du kan söka och vad du behöver för att jobba lagligt i Kina. I vår serie ”Leva, bo och jobba i Kina” har vi intervjuat en rad personer som har delat med sig av sina egna erfarenheter från att ha jobbat  i Kina. Har du egna erfarenheter som du vill dela med dig av eller fler frågor om hur det är att jobba i Kina? Kontakta oss på info@motkina.se.


Hur hittar man ett jobb?

Det finns olika sätt att få jobb, antingen hittar du ett jobb direkt i Kina och får en lokalanställning. Det innebär att du jobbar under kinesiska villkor och förhandlar med arbetsgivaren i Kina. Annars kan du leta efter ett västerländskt företag som ämnar låna ut dig till den kinesiska verksamheten, då arbetar du under de arbetsvillkor som styr i landet där du är anställd, ofta på ett expatkontrakt.

Den kinesiska arbetsmarknaden är ständigt expanderande och det finns en rad olika möjligheter att söka jobb på. På plats i Kina är det absolut bästa sättet att gå via sina kontakter, gå på nätverksträffar och gå med i organisationer t.ex. kvinnonätverket VIVAFC Club eller InterNations. På plats i Sverige kan möjligheterna anses vara svårare att få ett jobb än om den arbetssökande är på plats i Kina, men långt ifrån omöjligt.

Som bekant är ett nätverk även här nyckeln till det mesta, men det går även att ta kontakt med såväl företag som organisationer direkt via deras sociala medier eller hemsidor där lediga tjänster kontinuerligt postas t.ex. the BeijingerHiredChinaChinaJobhunterSmartShanghai eller via LinkedIn. Det finns en rad företag och agenturer som ägnar sig att hjälpa utlänningar hitta ett jobb i Kina. För att nämna några Jingjobs och MatchDragon. Idag erbjuder även sociala med en rad möjligheter att få annonser rakt i ditt mediaflöde, både genom Facebook och wechat-kontona China Classifieds (cn-cfs) och MyJobtub. Det är populärt att åka till Kina och lära ut engelska. Ett välrenommerat företag som arbetar med detta är EF eller studentorganisationen AISEC.

För personer med skandinavisk anknytning rekommenderar vi Kinapoolen, en rekryteringssida för personer som vill arbeta med Kina i Sverige, Skandinavien eller i Kina. Här kan du registrera ditt CV samt ta del av hur andra med utbildning om Kina och/eller jobberfarenhet från Kina fått jobb och även hitta jobbannonser med anknytning till Kina.


Kinesisk arbetskultur

Att jobba i Kina kan skilja sig mycket från att jobba i Sverige. Varje företag skiljer sig naturligtvis åt, men generellt anses den kinesiska strukturen vara mer hierarkisk än den platta svenska affärskulturen. Något som de flesta utlänningar möter när de börjar jobba i Kina är en förvirring kring direktiv och möjlighet att få ut en ordentlig kritik eller ledning från överordnade. I Kina förväntas en anställd kunna läsa överordnads signaler, både vad gäller uppskattning och kritik, utan att den överordnade faktiskt sagt vad som är fel. I regel brukar också sägas att utlänningar har fler chanser att klättra snabbare och få mer ansvar snabbare än vad de skulle ha fått i hemlandet.

Mycket av den kinesiska affärskulturen handlar om relationer inom och utom ditt kontaktnätverk, guanxi, och att få, ge och upprätthålla ansiktet och mianzi. Man förlorar sitt ansikte genom att t.ex. förolämpa någon inför någon annan, få sparken, säga emot någon och inte ge en person den respekt som personen förtjänar. Det går att tjäna ansikte genom att t ex ha tur i affärer, vara ödmjuk, bo i ett fint område, göra rätt person tjänster och ha ett bra kontaktnät. Det är alltså extremt viktigt att visa respekt åt rätt personer och veta vilka kanaler som är bäst att gå via vad gäller lägga fram förslag och kanske ännu viktigare, hur de skall läggas fram och när.

Kontorstimmar i Kina är i regel 09:00-18:00 med en timmas lunch, från måndag till fredag, men även dessa skiljer sig beroende på företag och bransch. Att jobba övertid är vanligt, mot ersättning och eller gratis måltider. Lunch äts vanligtvis i byggnadens matsal, på restaurang i närheten eller på kontoret genom hämtmat eller medtagen matlåda.

Eventuell klädkod skiljer sig i regel hos kinesiska företag till västerländska företag. På en del kinesiska företag tillämpas en gemensam klädkod, ofta svarta kostymbyxor och svart kavaj, men på de flesta företag förväntas de anställda enbart kläder som skulle kunna användas på vilket kontor som helst i Sverige. Generellt finns en
förväntning på att en anställd ser hel och ren ut, samt att linnen och tank tops, flip flops samt kjolar och shorts som är 10 cm högre upp än knäna undvikas.

Visste du att Motkina föreläser om kinesisk affärskultur. Är du ett företag eller organisation som vill att vi skall komma ut och föreläsa hos er? Kontakta oss på info@motkina.se


Jobba lagligt i Kina

För att arbeta lagligt i Kina måste individen inneha ett arbetsvisum (Z). Det finns dock en rad krav som en individ måste uppfylla för att få kunna bli erbjuden ett lagligt arbetsvisum.

 • Ha en anställning i Kina
 • Kunna uppvisa dokumentation på att du har en anställning i Kina

När du anländer till Kina så kan din arbetsgivare hjälpa dig att få ett residence permit, vilket tillsammans med ditt arbetsvisum gör det möjligt för dig att jobba i Kina. Det tar vanligtvis 2-3 veckor från det att du får det officiella inbjudningsbrevet till dess att du kan anlända i Kina.

Det finns visaagenter som kan hjälpa dig att få tillgång till ett visum trots att du inte möter de officiella villkoren för att få tillgång till ett visum. Vid beslut att gå via en agent så bör du göra efterforskningar genom att kontrollera eventuell hemsida, gemensamma kontakter etc, innan du väljer att anlita denne för att kunna veta att den verkligen är legitim och kan hjälpa dig med ditt visum.


Arbets- och affärsvisum

Det finns tre typer av visum att söka om du önskar arbeta i Kina:

 • Arbetsvisum (Z)
 • Två typer av expertvisum
  • Utbildarvisum vid officiellt licensierad institution t.ex. engelskalärare med TEFL-certificat
  • Expertvisum t.ex. expert i medicin
 • Affärsvisum

Det högt eftertraktade arbetsvisumet ger en individ möjlighet att arbeta med det yrket som visumet gäller. Ett affärsvisum ger en individ en officiell behörighet att delta i seminarium, kurser och affärsmöten men har ingen formell behörighet att göra affärer eller verka å näringsidkares vägnar i detta ändamål.  Beroende på vilken stad visumet skall utfärdas krävs i regel också olika typer av dokument. För ett arbetsvisum I Beijing krävs att en individ kan uppvisa att denne har arbetat inom samma fält som anställningen i Kina i mer än två år efter utfärdad universitetsexamen, medan detta ännu inte krävs i flera övriga kinesiska städer. För ett affärsvisum eller expertvisum finns inga krav på att du behöver visa upp tidigare erfarenhet etc. Återigen bör alltså poängteras att varje person som söker visum i hög grad bör iaktta vilket visum denne söker samt vad för ändamål respektive individ har med resan.

Sedan 2016 har reglerna och kontrollen av dokument som bör uppvisas vid en visumansökan, åtstramat betydligt. Numer måste alla dokument som lämnas in vid ansökan om visum registreras i en officiell databas, vilket gör att det nu är viktigare för företag att alla dokument är korrekta och legitima. Detta har försvårat möjligheterna för utlänningar som officiellt inte når alla kriteter för att söka arbetsvisum i Kina.

Om du avslutar en tjänst eller ditt kontrakt går ut har du möjlighet att ansöka om ett Tingliu (停留) från närmsta Public Security Bereau. Det innebär att du har en månad på dig att antingen finna ett nytt jobb eller lämna landet. Efter det räknas det som att du stannar för länge i landet.


Visum för internship

Det finns många företag som erbjuder studenter och nyligen examinerade både betalda och obetalda internship i Kina. Såvida inte en student vid ett kinesiskt universitet är detta officiellt olagligt. De enda legala sätten att få ett internship i Kina är genom gå via följande process:

 • Vara student vid ett lokalt universitet
 • Få universitetets officiella godkännande för internshipet
 • Få ett officiellt erbjudande från företaget ifråga
 • Registrera internshipet hos Public Security Byrån genom att visa upp dokumenten universitetet och företaget.

Märk att denna typ av internship inte kan räknas in i arbetserfarenheten som måste uppvisas för att få ett arbetsvisum.

Med ett studentvisum är det olagligt att arbeta och erhålla monetär ersättning för utfört arbete, så enda sättet att få ett legalt internship är att officiellt registrera positionen hos PSB samt att internshipet är obetalt. Ett arbetsvisum för denna typen av tjänst utfärdas i regel inte då många som söker internship inte uppfyller de formella kraven för ett arbetsvisum. Det finns dock företag som utfärdar affärsvisum åt interns eller låter denne arbeta på ett turistvisum, men märk att detta officiellt inte är tillåtet.


Visum för att söka jobb på plats i Kina

Det finns inget visum likt detta i Kina. För att söka antingen affärs- eller arbetsvisumet i Kina måste du redan ha en anställning och kunna visa upp de dokument som krävs för ett visum likt detta. Det kan ställa till problem för den arbetssökande då många arbetsgivare kräver, eller i hög grad prioriterar, kandidater som redan är på ett arbetsvisum. Inte heller turistvisumet är lämpligt för detta ärende då en turist inte har någon formell rätt att varken söka arbete eller bedriva näringsidkande verksamhet.Det finns många som ignorerar dessa krav och ändå lyckas tillgodogöra sig ett visum och söka på plats i Kina.

Märk – Var dock vaksam på att inskränkningar på den formella rätten som visumet erbjuder kan få allvarliga konsekvenser för enskild individ så som böter, fängelse och deportation.


Lön & annan ersättning

Som bekant går det att att jobba i Kina både som lokalanställd och som utsänd/expat, beroende på vilket typ av kontrakt du har skiljer sig lönenivån markant. Likt Sverige skiljer sig lönen markant beroende på vilken typ av anställning det gäller samt hur erfaren arbetstagaren är, därför är det svårt att ge en indikation gällande en standardlön i Kina.

Generellt brukar en kinesisk kontorsanställd tjäna 5000-7000 i månaden, medan en utländsk kontorsanställd tjänar mellan 10000-15000 i månaden. Lönenivån skiljer sig dessutom beroende på vilken stad du ämnar jobba. Är du medlem i ett fack kan de i regel hjälpa dig med att få en överblick gällande vilken lönenivå du kan förvänta dig i Kina, även professionella undersökningsföretag som Hudsons kan ge en indikation gällande lönenivå för respektive anställning.

Vid flytt från Sverige erbjuds i vissa fall ett relocationpaket, där företaget kan stå för flygbiljetter till och från Sverige, bostadsbidrag, skolgång, kinesiska kurser, mobiltelefon etc. Det är dock inte alla företag som har möjlighet att erbjuda denna typen av ersättningar. Hör noga efter med ditt företag om vilka möjligheter det finns till extra ersättning innan du skriver under kontraktet.


Betala skatt och CSN

Som svensk medborgare anställd i Kina har man möjlighet att välja att antingen skatta i Sverige eller i Kina. I regel anses det mer förmånligt att skatta i Kina, då skattesatsen är lägre där. Reglerna är olika beroende på hur länge du bor i Kina. Om kortare tid än 6 månader ska du betala skatt för din utlandsinkomst i Sverige, och om du ska vara borta 1 år eller längre, ska du normalt inte vara folkbokförd i Sverige. Är du anställd och betalar skatt i arbetslandet, är du normalt befriad från att betala skatt i Sverige. Läs mer på Skatteverkets hemsida vad gäller exakt din situation.

Tidigare har CSN i vissa fall krävt att låntagare ska betala tillbaka lånen snabbare om de är bosatta utomlands.  Tänk på att en betalning från utlandet kan ta längre tid än inom Sverige. Betala därför i god tid. I Sverige drivs obetalda studielån in genom Kronofogden. Om låntagaren bor i utlandet finns inte den möjligheten. CSN måste därför vidta andra åtgärder för att se till att studielånen blir betalda. Under 2016 har CSN dessutom börjat utmäta tillgångar i Sverige som betalning för obetalda lån. Läs mer på CSN:s hemsida om återbetalning av studielån om man är bosatt utomlands.


Checklista

Innan du accepterar en anställning kan det vara bra att tänka igenom följande punkter:

 • Vid flytt från Kina, betalar företaget för flygbiljetter?
 • Ingår fria hemresor till Sverige?
 • Kommer företaget anordna visumet?
 • Vilket visum har företaget möjlighet att arrangera?
 • Hur länge är visumet giltigt?
 • Vid eventuell visa run, kommer företaget stå för kostnader som flyg och hotell etc?
 • Vad gäller försäkring och sjukvård?
 • Vad gäller pensionsinbetalningar?
 • Vad gäller skattebetalning till antingen Sverige eller Kina?
 • Betalar företaget för bostad? Ingår i så fall bredband, vatten, el?
 • Står företaget för skolgång, transport eller mobiltelefon?

Parlör

 • 关系 – guānxì – Nätverk
 • 面 子 – miànzi – Ansikte
 • 面试 – Miànshì – Intervju
 • 工作签证 – gōngzuò qiānzhèng – Arbetsvisum
 • 商务签证 – shāng wù qiān zhèng – Affärsvisum