0
Skrivet den 1 april, 2014 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Bo, Leva, Arbeta och Göra Affärer i Kina – Joel Drevik

Motkina.ses nya artikelserie ”Bo, arbeta, leva och göra affärer i Kina” har gjort stor succé. Under seriens gång kommer ni får lära känna ett antal personer som på något sätt har kontakt med Kina. Vi fortsätter serien med Joel Drevik, Alingsås-killen som ville prova på någonting nytt och nu jobbar som marketing manager på Snow Lion Resort i Yangshuo, Guangxi. Joel Drevik

Hej Joel! Vem är du och hur hamnade du i Kina?

Jag hamnade i Kina efter att under en period ha känt att jag klättrade på väggarna och letade efter en ny utmaning för att prova på någonting nytt. Till slut kom jag på att det skulle vara kul att ta mig tillbaka till landet som jag besökte för första gången under en praktik år 2010, så jag slängde ut några krokar och fick via min gamla lärare på SCOTT, kontakt med hans goda vänner här på hotellet. Jag mailade CV och personligt brev i augusti 2012 och hörde faktiskt ingenting förrän i december, då de mailade tillbaka och frågade om jag ville börja jobba hos dem och på den vägen var det.

Funderade du någonsin på att tacka nej till tjänsten?

Jag tog mig nog allt en liten funderade, men det gällde främst hur allting skulle lösas rent praktiskt. Alltså vad jag skulle göra av mitt boende och mitt bohag och vad man behöver tänka på när man flyttar utomlands, men jag tror inte att jag någonsin på riktigt funderade på att tacka nej till tjänsten. Kina och äventyret lockade lite för mycket.  Till slut tänkte jag ”vad är det värsta som kan hända?” och kom fram till att om jag inte skulle trivas så skulle jag bara kunna åka hem.

Vad innebär det att vara Marketing Manager?

Jag sköter hotellets marknadsföring på den internationella marknaden. Framför allt så gäller det att sköta all kontakt med våra engelskspråkiga försäljningskanaler. I uppdraget ingår även att skriva säljande artiklar som jag har fått publicerade i diverse resemagasin. Senast skrev jag ”Yangshuo, min stora kärlek” publicerad i Bullentinens oktobernummer. Mitt senaste projekt har varit att fixat till hotellets hemsida www.SnowLionResort.com/. Det har varit en utmaning och en spännande inlärningsprocess, då jag fått lära mig det mesta från scratch. Men det har gått bra – det finns många smidiga hemsidebyggarlösningar att tillgå på nätet. Tips är bland annat Freshcreator som jag har använt mig av.

Hur började ditt intresse för Kina?

Jag tror att jag ganska länge har känt mig lockad av Kina och östra Asien. Det var så mystiskt,  annorlunda och kändes så långt borta. Därefter har det rullat på. Jag läste till historia och religionslärare i 2,5 år och fick då lära mig mer om Kina. Senare beslöt jag mig för att jag skulle utbilda mig till reseproducent istället och läste då en del Kina-kunskap och dessutom lite kinesiska.

Hur minns du ditt första Kina-äventyr?

Jag kom till Kina första gången år 2010, då jag skulle göra min första praktikperiod hos researrangören Lotus Travels filial i Shanghai. Jag bevakade världsutställningen EXPO 2010 som hölls då. Det var jättehäftigt. Jag är förvånad att utställningen inte fick mer medial uppmärksamhet i Sverige, men i Kina var det jättestort. Per dag drog utställningen ca 100.000 människor, men under de mest aktiva dagarna hade vi nog en halv mille besökare per dag. Mitt uppdrag bestod i att bedriva research kring utställningen, som ju var en ”ny” produkt för företaget, genom att helt enkelt spendera mina dagar med att ta reda på matnyttig information inne på utställningsområdet. Jag skrev även en marknadsföringsblogg om Shanghai – med särskilt fokus på världsutställningen – och jag guidade en del företagsgrupper under deras besök.

Vad tyckte du om om reseproducentutbildningen hos SCOTT i Orsa?

Jag tror inte att jag hade hamnat här i Yangshuo om det inte hade varit för reseproducentutbildningen. Det var ju tack vare min lärare Albin, som jag fick kontakt med hotellet där jag jobbar nu. Det var också genom skolan som jag fick kontakt med Lotus Travels för första gången genom att mina klasskamrater och jag, på skolans uppmaning, sökte praktik när vi besökte Turmässan med klassen. Jag är jättenöjd.

Hur ser det ut där du bor?

Hotellet där jag bor och arbetar ligger i Mushan, strax utanför Yangshuo. Det är en bondby och egentligen så finns det väl inte så jättemycket i själva byn. Vi har en skola, en liten affär, en tobaksbutik och massvis med hus från Qing-dynastin, men jag gillar det verkligen. Inte minst därför att vyerna här omkring är vidunderliga. Det är lite lugnare och tillräckligt långt bort från det ibland ganska hektiska Yangshuo.

Joel Drevik

Mushan

Kan inte du berätta lite om Yangshuo?

I Yangshuo bor det ca 30000 människor och blev ”känt” för västerlänningar i samband med att Lonely Planet skrev om orten för ca 20 år sedan. Sedan dess har det fullkomligt exploderat och Yangshuo tar nu emot ca 9 miljoner turister per år. De flesta, både från myndigheter och lokalbors sida, välkomnar turisterna, det är många som tjänar pengar på att de kommer dit, men orten har inte riktigt hängt med i utvecklingen. Gatunätet är exempelvis inte anpassat för att ta emot så många människor varje år. Särskilt under det kinesiska nyåret är det människor, moppar och bilar överallt! Men det är ganska spännande att ha möjlighet att följa utvecklingen på plats. Orten växer hela tiden och nu alldeles nyligen har den lokala administrationen köpt upp mark från bönder inte långt bort från hotellet och skall göra om det till turistkvarter.

Men… varför skall man besöka Yangshuo då?

Området med sina magiska sockertoppsberg är helt unikt. Det finns liknande berg i exempelvis Vietnam och Thailand, men inte alls i lika stor omfattning. Tar man sig utanför stadskärnan så möts man av en genuin landsbygdskultur och ett helt annat liv. Jag har varit här i nästan ett år nu, men nyförälskelsen har inte riktig släppt. Det är overkligt att vakna upp till landskapet. Det är fortfarande fascinerande och även om det inte är WOW-känslan längre så kan jag fortfarande uppskatta det. 

Finns det någon skillnad på det Kina som du upplever nu och det Kina som du upplevt tidigare?

Första gången jag var här tillbringade jag all min tid med min svenska vän och hens vänskapskrets där de flesta var västerlänningar i Shanghai. Det tror jag är största skillnaden nu. Då var jag ganska isolerad från kineserna, men nu möter jag dem på ett helt annat sätt varje dag. Det var en väldigt trygg och skyddad värld och det måste man vara medveten om. Vistelsen i Shanghai var lite som en smekmånad för mig. Jag förundrades av allt som var så häftigt. Nu ser jag en mer nyanserad bild av Kina och den kinesiska kulturen, men jag älskar fortfarande Kina av hela mitt hjärta. Vad som har gjort vistelsen enklare för mig är att jag har haft många människor som jag har kunnat prata mycket med och fungerat som ett bollplank, bland annat min gamla lärare på Scott, Albin, som har kopplingar både i Sverige och Kina sedan många år tillbaka. Det har varit skönt.

Vad bör man tänka på innan man flyttar till Kina för att jobba?

Det här var någonting som var helt nytt på mig, men jag lärde mig snart att det mesta går att finna på internet. En sak som är bra att komma ihåg är att om man skall bosätta sig i ett annat land och planerar att stanna borta minst ett år måste man avregistrera sig hos skatteverket för att inte behöva skatta. Alla formulär man behöver finns på Skatteverkets hemsida.

Joel Drevik

Joel Drevik med personal på hotellet

Hur är det att jobba för kinesiska chefer och tillsammans med kinesisk personal?

Kanske är jag inte en jättebra person att diskutera olikheter i Sverige och Kina på just den här fronten, för jag tror att jag generellt är väldigt informell i alla situationer jag hamnar i. Jag ser mina chefer och mina lokala kollegor som kompisar snarare än någonting annat. Kanske att andra märker större hierarkiska skillnader, men jag gör nog inte det. Kanske handlar det också om att det är ett väldigt litet företag och att vi här har en väldigt familjär känsla. Kanske är min situation också lite speciell genom att vi på min arbetsplats möter många utlänningar som bor hos oss.

Men finns det någonting speciellt du gör som du inte skulle göra på en svensk arbetsplats?

Ja, en sak som jag har lärt mig är att ta alla löften med en nypa salt. Jag har också lärt mig efter hand att om jag vill få någonting genomfört här så måste jag vara lite pushigare och ta upp det med flera olika personer än vad jag kanske hade behövt göra i Sverige. Annars finns en risk att jag möts av ett  ”ja, men det är klart vi löser det” och så händer ingenting. I Kina talar jag minst med 1-3 personer för att få någonting ordnat ordentligt. Detta har förstås ibland också att göra med min bristfälliga förmåga att hantera språket, vilket leder till att instruktioner inte alltid förstås.

Finns det något tillfälle där du känner att du överskridit några sociala regler på din arbetsplats?

Ja, även om inte jag personligen fäster mycket vikt vid social hierarki, så har jag vid något tillfälle tänkt till i efterhand att jag eventuellt gjort någonting som är lite tokigt. Det handlar framför allt middagsbjudningar och andra sociala sammanhang där jag har glömt att hälsa på eller skåla med någon eller skålat på fel sätt. Då har jag i efterhand frågat mina kinesiska kollegor, varav de på ett väldigt fint sätt förklarat att jag kanske borde ha hanterat situationen annorlunda. Nu har jag lärt mig och är exempelvis väldigt noga med att skåla med alla vid bordet. Jag brukar till och med hålla små tal på bruten kinesiska och engelska. Det brukar vara väldigt uppskattat. (Har du missat vår miniguide i dryckesvett och etikett?)

Har du några tips för oss som vill jobba i Kina?

Jag tror att det viktigaste är att ha ett öppet sinne och alltid försöka ta människor med ett stort leende. Kineserna är väldigt förlåtande mot utlänningar och därför skall man inte vara rädd för att göra bort sig. Det är ju en process att lära sig och under resan kommer det ske många klavertramp, oavsett om man vill det eller inte, men man skall komma ihåg att det är inte hela världen. Ett hett tips är också att lära sig några kinesiska artighetsfraser, bemötandet blir så mycket bättre även om man bara kan ”ni hao”, även här i engelskvälsignade Yangshuo.

Saknar du Sverige någonting?

Ja, ibland, jag har ju inte varit i Sverige sedan april 2013. Framför allt så saknar jag det svenska vädret, ja, kanske inte Göteborgs gråa, regniga dagar, men de där riktigt fina vinterdagarna med snö då man kan åka skridskor. Och de där riktigt fina sommardagarna med sol, vind och bad. Dessutom så är väl jag en av de få personer som fortfarande tycker mycket om att dricka färskmjölk och det saknar jag verkligen här. Överhuvudtaget är mejeriprodukter en bristvara, vilket känns tråkigt för en som älskar ost i alla dess former. Emellanåt saknar jag förstås lite svenskt godis och svensk mat också.

Hur ser du på framtiden?

Just nu funderar jag faktiskt på att eventuellt åka tillbaka till Sverige över sommaren. Har blivit erbjuden en spännande tjänst, men vi får se vad som händer. Tanken är dock att även i framtiden ha nära kontakt med Kina. Vill du prata mer med Joel? Eller är du på väg till Yangshuo och sugen på att ta med dig lite svenskt godis i bagaget? Skriv till Joel på Joel.Drevik@gmail.com. Glöm inte heller att kika in Snow Lion Hotels FACEBOOK-sida och HEMSIDA. Är du nästa person som vi bör intervjua för vår serie ”Bo, arbeta, leva och göra affärer i Kina?” Eller känner du någon som vi bara måste intervjua? Släng iväg en kommentar nedan eller maila mig på Erika.Staffas@hotmail.com.


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.