2
Skrivet den 19 september, 2014 av Jonatan Zettergren i Blogg
 
 

”Kineser äter vad som helst” – Del 4 – Kaninhuvuden *varning*

Jag lovade mig själv att äta allt jag blev bjuden på i Kina (läs om mina tidigare matäventyr del 1, 2 & 3), men i min vildaste fantasi trodde jag aldrig att en av dessa ”konstiga” maträtter faktiskt skulle bli min favorit.

Mina kinesiska vänner på skolan i Beijing fick tidigt höra om mitt vad med mig själv och lovade att de skulle ta med mig till en av deras favoritrestauranger. Och en dag i november gjorde vi slag i saken, dessvärre tappade jag tyvärr snabbt uppfattningen om var exakt denna restaurang fanns någonstans, då vi åkte dit med bil, men mitt letande fortgår.

Restaurangen ska tydligen vara väldigt populär och det märktes också på personalens första bemötande, då de parkerade bilen åt oss på deras ”privata” parkering. En trappa upp fanns en nästintill fullsatt restaurang och det doftade tydligt av chili, som vanligt i restauranger från Sichuan-köket. På menyn stod kanin, mer specifikt kaninhuvuden, som var restaurangens specialitet.

Servitören kom med huvudena och gav oss en stor hög med plasthandskar, kaninhuvudena ätes nämligen med händerna och inte med pinnar. De var marinerade i en chiliblandning med massor av sichuanpeppar, och därefter grillade. Hur konstigt det än låter, så var kaninhuvudena faktiskt väldigt goda.

Kaninhuvuden före

Visst ser det gott ut?

Proceduren för att äta huvudet, börjar med att att man äter upp kaninens ansikte, därefter drar man ut tungan (den godaste delen) och fortsätter därefter med resten av innanmätet, kineser är noga med att ta tillvara på alla delar. Detta låter naturligtvis oerhört barbariskt, men egentligen kändes det inte som att det var speciellt stor skillnad gentemot att äta kräftor på en kräftskiva, förutom att kaniner förmodligen anses vara aningen sötare än kräftorna. Som kuriosa kan nämnas att kineserna i vissa regioner å andra sidan inte skulle äta kräftor, de anser dem vara ohygieniska – tänk så olika det kan vara. 

Smaklig måltid!

 

Läs mer om udda maträtter i serien ”Kineser äter vad som helst”
Del 1 – Hönsfötter
Del 2 – Insekter
Del 3 – Åsnerestaurangen
Del 4 – Kaninhuvuden


Jonatan Zettergren

 
Spenderade 2013 i Kina med studier i Shanghai och Beijing, samt en 3 månaders backpackingresa i Guangdong, Hainan och Yunnan. Är för närvarande tillbaka i Göteborg för att avsluta studierna i Företagsekonomi och International Business innan flytten går tillbaka till det nya hemlandet.