1
Skrivet den 30 mars, 2014 av Jessica Sollander i Blogg
 
 

Kända märken som nu är Made in China

china

”Made in China” har länge haft en stämpel att vara av lågkvalité, billigt, snabbt och gjort med något slags fusk. Det spirar rykten om hemska fabriksförhållanden, barnarbete och etiska brott. Länge har man därför antagit att saker producerade i väst skulle vara bättre, lyxigare eller mer hållbara. Men i verkligheten är det inte längre verkligheten. Kan du tänka dig köpa en Mulberry väska till samma pris om den är tillverkad i Kina eller i England? Håller dina Levis’ lika bra om de är sydda i USA eller i Kina?

De som är insatta i ämnet vet att kinesiska tillverkningen inte är lika billig som den en gång var. Nu tittar man mot Bangladesh, Indien och Pakistan för billigare kläder. Men för att öppna upp ögonen lite tänkte jag lista några kända, inte helt billiga, märken som numera har sin produktion i Kina. Så det är bara springa och kolla i garderoben om ni är osäkra.

Armani

Armani har aldrig hymlat med att tillverka i Kina och skriver Made in China i alla produkter.

Bally

bCardigan 1 (1)

Härliga skor, numera producerade i Kina.

Burberry

Ett gammalt brittiskt märke som det var ramaskri kring när produktionen lämnade England för billigare och mer effektiva Kina. De har fått massvis med kritik för att ha behållit en ”engelsk charm” och känslan av engelsk tradition, men gjorde 600 britter arbetslösa när de flyttade produktionen 2007.

Coach

Coach har egna fabriker i Kina. Ironiskt nog hittade jag för många år sen fake-väskor som det stod ”Made in USA” i, trots att jag visste att de gjordes i Kina. Tänk att den detaljen övertygat någon någonstans om att den istället skulle varit riktig. Coach har fått trevlig och positiv kritik för att de har så bra arbetsförhållanden på sina fabriker.

hämta

D&G

Dolce & Gabbanas finare plagg görs fortfarande i Italien, men massproduktionen som görs för att stilla våra konsumentbehov görs i Kina. Tittar du på dina solglasögon står det Made in China på insidan av bågen. 

Levis

Levis har producerat sina jeans i Kina sen 2003.

Marc by Marc Jacobs

Även här ser vi att den billigare linjen görs i Kina, till och med väskorna. Men skinnet är italienskt. I alla fall något.

Mulberry

Japp, jag var besviken. En väska ligger på 7000 kr och uppåt, men är inte längre gjord i England. En del av produktionen ligger i Turkiet, men ingen produktion finns kvar i England. De turkiska fabrikerna delar de med Dunhill och Givenchy.

Prada

Precis som några ovanstående är alla massproducerade glasögon, solglasögon och plånböcker producerade i Kina.

DSC_00461Tommy Hilfinger

Det finns oerhört lite att läsa om detta. Så lite att om det inte var för att det står ”Made in China” i kläderna skulle jag inte vara säker.

Läs mer:

http://en.wikipedia.org/wiki/Made_in_China


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.