3
Skrivet den 24 april, 2014 av Louise Granath i Blogg
 
 

Kina i Afrika

Kina i AfrikaImorse när jag vaknade såg jag tisdagens avsnitt av Svt:s Korrespondenterna, som denna gång bland annat handlade om ett av mina absoluta favoritämnen, ”Kina i Afrika”. Vad är det kineserna gör på den afrikanska kontinenten egentligen? Vem är vinnaren och vem är förloraren? Vad betyder investeringarna och BRIC- länderna med Kina i spetsens närvaro för den ekonomiska och- sociala utvecklingen i de afrikanska länderna? 

Ett av karaktärsdragen när det kommer till kinesiska direktinvesteringar i Afrika är att de riktigt stora investeringarna (naturtillgångar exempelvis) ofta sker med uppbackning av The Chinese ministry of foreign affair and trade tillsammans med de stora statliga bankerna, som erbjuder mycket fördelaktiga lån för den som vill investera i Afrika. Många av investeringarna görs också i länder som har just rika naturtillgångar, olja i Nigeria, mineraler i Zambia osv. 

Samtidigt står västvärlden och tittar på med granskande ögon och kritiserar gärna kineserna för att bara vara intresserade av att dränera Afrika på naturtillgångar och för att inte bry sig om hur det politiska landskapet ser ut i de länder man investerar ( no-strings-attached ) och inte heller lägga någon vikt vid transparens.

Att hitta professorer, journalister, politiker och ”hobbytyckare” som är genomgående negativa till Kinas framfart i Afrika är enkelt, därför vill jag tipsa den som är intresserad av Kina i Afrika att besöka Dr. Deborah Bräutigams blogg: www.chinaafricarealstory.com som jag tycker ger en mycket mer nyanserad bild av verkligheten.

Ett annat tips för den intresserade är dokumentären When China met Africa från 2010 som fick extremt stort genomslag världen över, eller The China African Project vilka också rapporterar mycket intressant om Kina i Afrika.


Louise Granath

 
Louise bodde sin första vända i Shanghai våren 2011 då hon, som alla andra studenter på Handels i Göteborgs ekonomprogram med kinesisk inriktning, åkte till Kina för språkstudier. Hon förälskade sig genast i staden och beslutade sig tidigt för att så snart nästa tillfälle skulle ges åka tillbaka för att fortsätta språkstudierna. Efter en godkänd kandidatuppsats i nationalekonomi om kinesiska direktinvesteringar i den zambiska gruvsektorn 2012 bar det återigen av till Shanghai och Fudan University. Hon har nu bott och pluggat i Shanghai sedan februari 2013 där hon även sitter i Swedish Young Professionals styrelse. Louise skriver om livet i Shanghai och allt annat mellan himmel och jord som faller henne in att tipsa oss om.