1
Skrivet den 26 september, 2014 av Klara Magnusson i Blogg
 
 

Kina är ett säkert land!

3575140798_e3bed1ca4a_o

Denna kväll, liksom många andra kvällar, var min tanke att genomsöka nyhetsflödet om Kina. Vanligtvis börjar jag med Google, men innan jag hinner trycka på nyheter på Google, ser jag en länk till Sweden Abroad. Jag kommer in på Svenska ambassadens hemsida och reseinformation om Kina. Som första information står det att Kina vanligtvis är ett säkert land för turister och att den största faran i landet är trafiken. När jag tänker efter kan jag inte annat än att hålla med.

Jag har inte i något annat land, känt mig så säker när jag har gått själv på mörka kinesiska gator. Troligen beror det på de mycket stränga straffen som kineser riskerar att bli tilldelade, om de gör någonting straffbart mot en västerlänning. När det kommer till trafiken däremot, har jag upplevt trafikkaoset på flera ställen i Asien, Kina är inte unikt i detta sammanhang.

Jag har inte i något annat land känt mig så säker när jag gått själv på mörka kinesiska gator.

Jag fortsätter läsa på Swedenabroad och kommer ner till information om lagar i Kina. Texten bekräftar mitt tidigare påstående om höga straff, samtidigt som det står att det är vanligt med fickstölder och att det är lätt att bli lurad som turist.

Svenska ambassaden skriver:

“Ett vanligt sätt att lura turister är att man blir tilltalad av några vänliga studenter som vill öva sin engelska. De föreslår att man ska gå till ett tehus eller en bar och när notan kommer är den på flera tusen kronor som turisten på olika sätt tvingas att betala.”

Det har man varit med, tänkte jag och mindes den gången jag och min sambo blev lurade. Trots att vi visste om hur lurendrejeriet gick till, blev vi totalt lurade, som tur var slutade inte notan på tusenlappar. Läs om min upplevelse här!

Nåväl, trots trafikkaoset och de som ger sig ut för att vara studenter som till slut lurar en, gillar jag Kina och jag vet att jag inte är ensam om det. Om man skall åka till Kina tycker jag definitivt att man skall läsa det som står om ficktjuvarna och de olika scammerna, men ta det hela med en nypa salt. Det händer inte alla. Och nu vet ni, nu har ni blivit varnade för det farligaste i Kina, och inte är det studenterna! Svenska ambassaden inleder men att säga att Kina är ett säkert land och jag kan inte annat än intyga.

Ps. Kommer du ihåg när Erika blev utsatt för ett uppdiktat polisförhör i Kunming?


Klara Magnusson

 
Klaras första kontakt med Kina var redan på tidigt 00-tal då hon åkte till stora landet i öst för att turista och shoppa med sin mor. Det var då som Klaras fascination för Kina började och har bara blivit större och större ju mer hon har fått lära känna landet. Under 2010/2011 bestämde sig Klara för att studerade i Beijing som en del av sin masterexamen men har även turistat runt i landet ett flertal gånger sedan sitt första besök. Klara är vår träningsälskade Göteborska som har en förkärlek för Kinas mat och kulturhistoria. Hon kommer även avslöja kinesiska egenheter, underligheten och en och annan hemlighet.