0
Skrivet den 16 november, 2013 av vflnyheter i Nyheter
 
 

Kina avskaffar omskolning genom arbete – lättar på enbarnspolitiken

Reformerna som klubbades igenom på partiets tredje plenum börjar klarna i och med offentliggörandet av ett 16 sidor långt dokument under rubriken “Kinas kommunistpartis centralkommittés åtskilliga beslut om heltäckande fördjupning av reformer inom flera viktiga områden”(中共中央关于全面深化改革若干重大问题的决定).

Mycket välkommet var beskedet om att systemet för omskolning genom straffarbete avskaffas och att enbarnspolitiken lättas upp ytterligare, som VFL kunde berätta om igår.

Även om det nu återstår att se hur dessa reformer kommer genomföras, så är det tydligt att reformviljan finns hos den nya partitoppen – och att de som dömde ut tredje plenumet för att vara en flopp borde väntat med sin analys. Även det abstrakta beskedet om marknadens “avgörande” roll verkar nu få mer kött på benen, Xinhua rapporterar:

It said more efforts will be made to open up services sectors including finance, education, culture and health. Investment restrictions will be eased for child-care and old-age care, architectural design, accounting and auditing, commercial logistics and e-commerce, and the general manufacturing sector will also become more open.

Utländska och privata intressen kommer alltså få mer utrymme på den kinesiska marknaden. Den nya frihandelszonen i Shanghai ska visa vägen och utgöra ett exempel för nya frihandelszoner som står redo att öppna runtom i Kina, enligt Xinhua.

Vidare så meddelas att migrantarbetare och stadsbor ska få samma rättigheter till vård, skola och omsorg, samt att försöken med markreform kommer fortsätta. Goda nyheter för alla inblandade, även om en regelrätt hukou-reform än så länge lyser med sin frånvaro.

Till sist så beslutades det att ett register kommer upprättas över tjänstemän och partikadrars bostäder. Detta är ett steg för att komma åt korruptionen, då det inte hör till ovanligheterna att partitjänstemän utnyttjar systemet genom att skaffa sig flera bostäder via officiella kanaler.

Räkna med att fler förtydliganden om reformer kommer offentliggöras framöver.

Denna nyhet är publicerad i samarbete med nättidningen Världens Folkrikaste Land, VFL. För daglig nyhetsuppdatering om Kina, besök www.vflnyheter.se


vflnyheter