4
Skrivet den 17 december, 2014 av Magnus Dettmar i Blogg
 
 

Kina kopierar städer

Kineserna har länge kopierat västerländsk teknik, mode och andra saker med både bra och mindre bra resultat. Jag har själv sett minst tio olika versioner av iPhone, (med namn som hiPhone, apple-Phone, iPhone-mini), Canadian Goose-jackor, systemkameror, och till och med Björn Borg-kalsonger finns i en uppsjö varianter i Kina som alla kostar en bråkdel av vad originalen kostar. Men kineserna nu tagit steget längre och börjat kopiera byggnader, och till och med hela städer!

När det gäller enskilda byggnader finns det en hel drös med kopior som kineserna placerat ut runt om i landet. Några exempel på sådana är kopian av Tower Bridge i London, som finns i staden Suzhou. Vidare finns det minst tre kopior av Eiffeltornet som står runt om i Kina, en kopia av det franska Chateau de Maisons-Laffitte, replika av Venedig, en direkt kopia av Vita Huset i Washington, men även lite enklare konstruktioner som så som det berömda Stonehenge i England.

Lower_Manhattan_Skyline_from_Brooklyn_Heights_PromenadeDock nöjer sig inte kineserna med att bara bygga kopior av enstaka hus som är placerade runt om i landet. Staden Tianjin i norra Kina, som har varit en lite fiskeby i många hundra år, har nu blivit bulldosrad och cementerat för att skapa en replika av Manhattan. Den skall innehålla ett Rockefeller- och Lincoln center, men även Hudson River. Detta enorma bygge, på 3,86 miljoner kvadratmeter och med en kostnad på ca 200 miljarder RMB, skall bli klart 2019 och bli ”The largest single financial center of the world”.

HallstattI staden Huizhou har delar byggts om som en direkt kopia av den österrikiska staden Hallstatt. Här nöjer de sig inte med att bara kopiera en eller ett par byggnader utan bygger de en replica på en hel by! Hallstatt är med på Unescos världsarvslista, med ca 800 personer boende där.

Kopian kallas Hallstatt Villa Zone och är en produktion av metallföretaget China Minmetals. Självklart blev invånarna i staden sura för att de inte blev tillfrågade, utan endast märkte att många kineser från Minmetals noga dokumenterade byns uppbyggnad. Dock var det lite svårt att stoppa och riva bygget då till och med representanter från Hallstatt fanns med på invigningen av den nya staden. Kostnaden för bygget? Sex miljarder kronor…

Hittills har västerländska arkitekter varit mer eller mindre smickrade av att Kineserna kopierar deras byggnader men på senare tid, när Kineserna bygger kopior av städer och liknande, har tonen varit annorlunda. Västerländska arkitekter har försökt stämma de Kinesiska byggbolagen, men med mindre lyckat resultat. Detta är först och främst för att det är svårt att få ett halvfärdigt projekt att rivas men även på grund av kampen emot de statligt ägda byggnadsbolagen i Kina, som gör mer eller mindre som de vill då de har staten bakom sig.

Tyvärr får vi inte använda bilderna på dessa kopior pga upphovsrättsliga skäl, så vi har originalen här på bild. Om ni vill läsa och se mer om dessa spektakulära kopior, gå in på länkarna under. Men först, vad har du stött på för kopior? Skriv gärna en kommentar nedan!

Källor:
http://www.bbc.co.uk/news/magazine-23067082
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2093067/How-Chinese-building-exact-replicas-Austrian-village–houses-sold.html
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2258975/Chinese-fakeaway-How-worlds-famous-buildings–cities–cloned.html
http://www.nyteknik.se/popular_teknik/teknikrevyn/article3490417.ece


Magnus Dettmar

 
Jag är en spontan, resgalen och driven student med stor passion för landet i öst; Kina! Jag har bott ett par gånger i Peking (världens bästa stad!) och varit i många andra städer i detta fascinerande land. Kinesiskan har varit bättre, med intresset för landet har aldrig varit större! Jag kommer dela med mig om mina erfarenheter här på motkina.se och svarar gärna på frågor angående allt från visum-frågor till hur man skall hålla kina-pinnar för att inte vara oartig. Skriv till mig i kommentarsfältet, eller släng iväg ett mail till magnus.dettmar@gmail.com så svarar jag asap! Zai jian!