0
Skrivet den 21 juni, 2014 av Klara Magnusson i Blogg
 
 

Kina miljösatsar – vill skrota miljontals bilar

14658572287_4bdfb94b31_o

 

Luftkvalitén i Kinas storstäder har aldrig varit så dåliga som nu, trots detta ökar antalet bilar drastiskt i landet. Motkina fortsätter att rapportera om smoggen och avgaserna som bidrar till att orosmolnet om luftkvalitén bara växer och växer bland invånarna.

13 miljoner fordon i Kina klarar inte av utsläppskraven som satts upp i landet. Myndigheterna vill nu ändra på detta och har bestämt att bilarna skall skrotas som inte håller måtten. Skrotningsplanen är aggressiv och Automotive News China skriver att Peking räknar med att skrota ca 6 miljoner bilar från vägarna. Notera att i Sverige har vi ca 7,5 miljoner bilar registrerade totalt i vårt avlånga land. Resterande bilar skall skotas under en treårs period.

De flesta fordon som inte klarar av utsläppskraven är lätta lastbilar, bussar och microvans. Alla provinser i Kina (totalt 31 stycken) har fått uppsatt skrotningsmål som skall följas rapporterar Helsingsborgs Dagblad (HD) idag. Ett exempel på skrotningsmål är Heibe-provinsen som har fått direktiv om att skrota 660 000 fordon. Notera att denna provins är ett mycket tungt industriområde enligt HD.

 

 


Klara Magnusson

 
Klaras första kontakt med Kina var redan på tidigt 00-tal då hon åkte till stora landet i öst för att turista och shoppa med sin mor. Det var då som Klaras fascination för Kina började och har bara blivit större och större ju mer hon har fått lära känna landet. Under 2010/2011 bestämde sig Klara för att studerade i Beijing som en del av sin masterexamen men har även turistat runt i landet ett flertal gånger sedan sitt första besök. Klara är vår träningsälskade Göteborska som har en förkärlek för Kinas mat och kulturhistoria. Hon kommer även avslöja kinesiska egenheter, underligheten och en och annan hemlighet.