0
Skrivet den 20 maj, 2015 av Magnus Dettmar i Nyheter
 
 

Kina satsar på järnväg i Sydamerika

sydamerikaKinas försök att etablera sig i olika världsdelar är ingenting nytt. Kina har investerat mycket kapital framförallt i Afrika, för att ta tillvara på deras naturresurser samt skaffa sig framtida handelspartners. Även investeringarna i Sydamerika har ökat det senaste årtiondet, vilket är positivt både för Kina, men framförallt i Sydamerika.

I veckan kommer Kinas premiärminister Li Keqiang att underteckna ett infrastrukturavtal i Sydamerika till ett värde av 50 miljarder dollar, vilket motsvarar 413 miljarder kronor. Detta avtal är i huvudsak till för att bygga en järnväg mellan Brasiliens Atlantkust, till Perus Stillahavskust. Brasilien exporterar stora mängder järnmalm till Kina, en export som kommer att förenklas logistiskt med den kommande järnvägen. Satsningen skall även hjälpa till med stålproduktionen i länderna, genom ett så kallat Joint Venture avtal.

Detta avtal är ett slag mot den amerikansk-dominerande Panamakanalen, som tar ut stora summor för att transportera gods mellan Atlanten och Stilla havet. Då Kina fortfarande växer snabbt är landet i stort behov av råvaror, vilket det finns gott om i Sydamerika. Tidigare i år aviserade även Kinas president Xi Jinping att Kina skall investera 250 miljarder dollar i Latinamerika under nästkommande 10 åren, vilket visar på landets vilja att etablera sig i Sydamerika.


Magnus Dettmar

 
Jag är en spontan, resgalen och driven student med stor passion för landet i öst; Kina! Jag har bott ett par gånger i Peking (världens bästa stad!) och varit i många andra städer i detta fascinerande land. Kinesiskan har varit bättre, med intresset för landet har aldrig varit större! Jag kommer dela med mig om mina erfarenheter här på motkina.se och svarar gärna på frågor angående allt från visum-frågor till hur man skall hålla kina-pinnar för att inte vara oartig. Skriv till mig i kommentarsfältet, eller släng iväg ett mail till magnus.dettmar@gmail.com så svarar jag asap! Zai jian!