0
Skrivet den 9 mars, 2014 av Magnus Dettmar i Nyheter
 
 

Kina tar tag i smogen och rustar upp försvaret

li keqiang

Li Keqiang

Under den rådande folkkongressen i Peking diskuteras Kinas framtid. Det är framförallt två frågor som tas upp som är viktiga för landet, den plågande smog som ligger som ett täcke över Kina och sitt försvar.

Li Keqiang stod under onsdagen i talarstolen och gick till hårt angrepp mot den rådande smog som plågar många av Kinas storstäder. I dagsläget tar smogen 500 000 kinesers liv i förtid vilket är en mycket allvarlig siffra. Han ”förklarade krig” mot smogen beskrev att de skall, med samma beslutsamhet som Kina bekämpat fattigdomen, bekämpa smogen.

Även försvaret skall Kina lägga krut på. Försvarsutgifterna skall öka med 12,2 procent till motsvarande 850 miljarder kronor (Sveriges BNP är på 3640 miljarder kronor år 2013). Detta skall ske samtidigt som målet för den ekonomiska tillväxten i landet ligger på 7,5 procent. Vad som är viktigt att nämna är att Kina i fortsättningen skall satsa mer på kvalitet istället för kvantitet.

Källa:
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/kina-okar-sin-forsvarsbudget_3328948.svd


Magnus Dettmar

 
Jag är en spontan, resgalen och driven student med stor passion för landet i öst; Kina! Jag har bott ett par gånger i Peking (världens bästa stad!) och varit i många andra städer i detta fascinerande land. Kinesiskan har varit bättre, med intresset för landet har aldrig varit större! Jag kommer dela med mig om mina erfarenheter här på motkina.se och svarar gärna på frågor angående allt från visum-frågor till hur man skall hålla kina-pinnar för att inte vara oartig. Skriv till mig i kommentarsfältet, eller släng iväg ett mail till magnus.dettmar@gmail.com så svarar jag asap! Zai jian!