0
Skrivet den 7 mars, 2014 av Jessica Sollander i Nyheter
 
 

Kina planerar att uppnå tillväxt på 7,5%

Kina har haft en ekonomisk tillväxt på drygt 7,7% 2013. Det gör dem till det 23e snabbast växande landet i världen förra året. (Till skillnad från Sverige som har 1% tillväxt och är på plats 150-någonting.) Kina räknar med att kunna behålla en lika stark tillväxt under 2014 och har en prognos på 7,5%.

Stötte på en artikel på LinkedIn som ordföranden på McKinsey & Company har skrivit där han diskuterar vad dessa 7,5% består av. Hur har kinesiska kongressen tänkt?

– Kina räknar med att ha en fortsatt balans mellan export och import, men att de totalt kommer öka med ca 7,5% tillsammans.

– Konsumentkonsuption har budgeterats öka med 14,5%, något högre än det varit de senaste åren. Att kinesernas individuella köpkraft ökar är ingen nyhet och lyxkonsumptionen gör rekord varje år.

Det artikeln framför allt trycker på är att investeringar i ny energi, grönt tänkande och miljöeffektivitet kan vara nyckeln. Stålproduktion planeras att sänkas, allt färre hushåll använder kol som värmekälla och vad man ska göra åt smoggen har ju verkligen legat på tapeten de senaste månaderna.

Kina skapar 11 miljoner nya jobb under 2014

Reuters har pekat på att för att nå över 7% även i år måste Kina satsa på att minska arbetslösheten och det kräver att de når sitt mål på 11 miljoner nya jobb under 2014.

Finansministern har dock gått ut och sagt att det inte är viktigt att nå målet på 7,5% i sig, men att det viktiga är att hitta en balans i arbetsmarknaden.

Senast Kina inte uppnådde sitt tillväxtmål var 1989, dvs för 25 år sedan och mellan 2004-2011 låg inflationen stadigt på ca 8 %, innan de bromsade in ekonomin 2012 i ett steg för att balansera ekonomin.

Reuters
LinkedIn


Jessica Sollander

 
Sin ålder till trots är Jessica en RRR (Riktigt Rutinerad Räv) i den kinesiska världen. Första gången hon bodde i Kina var under 2000-2002, och har sedan dess följt den stora tillväxten, framförallt i Shanghai, på nära håll. Under hela 2000-talet har hon spenderat olika kortare sejourer i landet.