0
Skrivet den 27 februari, 2014 av Erika Staffas i Blogg
 
 

Kinas Atlantis?


Häromdagen kom jag över någonting så märkligt. Jag kunde inte tro det. En stad under vatten som marknadsfördes som Kinas antika version av det mystiska Atlantis. Var det sant? Hur var det här möjligt? Kinas Atlantis? Ja, innan era hjärtan börjar att bulta allt för hårt så kan jag väl nu, med lite mer kött på benen, säga att saker och ting i Kina inte alltid är som de verkar och att det här kanske var ett ganska bra exempel på det. Kinas atlantis

Området vi talar om är Qingnao lake (千島湖 – tusen öars sjö) i Chunan County i Hangzhou, Zhejiang. Qingnao är ingen riktig sjö utan skapades när en vattenverk byggdes i countyt och de lokala myndigheterna offrade området och därmed ca 290.000 människors hem, när de behövde bygga en vattenreservoar och lät området fyllas med vatten. Det här var i september år 1959. De 1078 öarna som utmärker sjön är alltså i själva verket inte öar utan berg som efter 1959 bytt namn från t.ex. fågel berget till fågel ön. Vad som förresten också utmärker sjön är Nongfu Springs (kinesiska varianten av Ramlösa) tar upp sitt vatten ur just den här sjön. Vid ett av ”bergens” fot – Wu Shi Mountain (五狮山- fem lejons berg) – finns en stad som tagit efter bergets namn – Shi city (狮城 – lejon staden), bygd under tidig Dong Han-dynasti (AD 25 – 200). När området fylldes med vatten -59 försvann också staden under vattnet och glömdes bort under det stora språnget (1958–1962) och kulturrevolutionen (ca 1966-1969. Det var inte förrän 2001 som staden uppmärksammades igen. Då när lokala myndigheter bad ett dykteam i Beijing att söka efter vad som fanns kvar i staden. Då upptäckte teamet till sin förvåning att staden var kvar, med en yta lika stor som 62 fotbollsplaner – nästan helt orörd och oförstörd av tiden på enbart 26-40 meter under ytan.

Kinas atlantis

Sedan några år tillbaka är det öppet för offentligheten att i ordnade grupper dyka och besöka staden. Är du sugen så vet jag bland annat att BIG BLUE ordnar turer från maj till augusti.

Kom hit: Ta lokalbuss från Hangzhou, Zhejiang, med avgång timvis. Se bilder på whatsonningbo.com

PS. Apropå Atlantis i Kina – KLICKA HÄR!

 Läs vidare:
Fler bilder på staden (via english.peopledaily.com.cn, 2012-04-25)
Det stora språnget (via Wikipedia)
Kulturrevolutionen (via Wikipedia)
THE QIANDAO LAKE IN ZHEJIANG (via 2014-02-12)
CNTVS informationsbas om staden (via CNTV.com)
China’s Underwater Atlantis ”Discovered | China Uncensored (via Youtube)
Incredible detail underwater at China’s Atlantis in Qiandao Lake | xiliwilly (via Youtube)
Sunken City in Qiandao Lake | chordmm (via Youtube) 


Erika Staffas

 
Erika är bosatt i Lund där hon i januari 2017 tar ut en dubbelkandidat i kinesiska och pol. kand. Erika har bott i Beijing, Kunming och Qingdao och började läsa kinesiska redan 2007.