0
Skrivet den 24 mars, 2016 av Jakob Davidsson i Blogg
 
 

Kinas fotbollsdrömmar – En framtida supermakt inom bollsport?

Fotboll är kanske världens viktigaste sport och blir allt viktigare när man ser på det ur Kinas ögon. Att fotboll skapar känsla och engagemang märks verkligen när man pratar med Ludvig Axfjord. Han är en person med full koll på spelet, tabellerna och klubbarna. Utifrån vår bekantskap har jag nyligen tagit tillfället att snacka fotboll med Ludvig, då vi diskuterade med inriktning på sportens utveckling i just Kina. Under vårt samtal smittas man av hans entusiasm över ämnet, och denna entusiasm delas i allt större utsträckning av kineserna.

 

Xi Jipning MCFC

President Xi Jinping, Manchester City spelaren Sergio Aguero och premiärminister David Cameron. Bild från Manchester City FC officiella twitter-sida

 

När det kommer till Kina så har landets ledning storslagna planer på att göra landet till en global stormakt inom fotboll.  Detta till stor del på grund av presidenten Xi Jinpings egna intresse för sporten, vilket bland annat märktes under hans besök i England, då han gjorde ett besök på Manchester Citys hemmaarena. Under början av vårt samtal sammanfattar Ludvig den kinesiska ledningens fotbollsdrömmar med tre konkreta mål:

  1. Kina ska kvalificera sig för VM
  2. Kina ska arrangera VM
  3. Kina ska vinna VM

Ord och inga visor. När det kommer till landslaget så har Kinas prestation än så länge varit medioker. Senast landet kvalificerade sig till VM var 2002 i Sydkorea och Japan, då de kom sist i gruppspelet och med nedstämda miner fick åka hemåt.  Därefter har de inte kvalificerat sig för VM, något som var förhoppningen inför VM i Ryssland 2018. Dagen då denna artikel publiceras så kommer Kina att ha spelat mot Maldiverna i VM-kval för andra gången, en match som de sannolikt kommer att ha vunnit. Trots denna vinst kommer Kina med all rimlig sannolikhet inte att gå vidare till VM enligt Ludvig Axfjord.  Det verkar alltså inte bli någon kvalificering denna gång heller.

 

IMG_1991

Under OS 2008 visade Kina att de har kapacitet att arrangera internationella evenemang. Bilden visar Qingdao, dit tävlingarna inom segling var förlagda. Bild: Jakob Davidsson

 

När det gäller att arrangera VM så ser det ljusare ut. Under OS 2008 byggdes en mängd arenor i landet, så själva kapaciteten att planera och genomföra stora evenemang finns. Eftersom VM 2022 utspelas i Qatar, uppskattar Ludvig att det kommer att utspelas någonstans utanför Asien 2026. Men under val av värdnation 2030 och 2034 bedömer han att Kina absolut kan vara en av kandidaterna.

Så med andra ord är det först om flera år som Kina har chans att åter kvalificera sig till VM och flera decennier innan Kina har chans att vara värdland för VM. Är det då realistiskt att Kina kan vinna VM inom en överskådlig framtid? I och med att det är en otrolig utmaning att vinna VM, så kan Kina som tidigast ha en chans att vinna först någon gång under 2040-talet enligt Ludvig Axfjord. Hur i allsin dar skall detta gå till?

Anledningen till optimism är den långsiktiga utveckling inom fotboll som Kina börjat implementera. Huvuddragen i denna utveckling kan förklaras med följande tre komponenter:

  1. Fotboll som obligatoriskt ämne i skolan.
  2. Markant ökning av antalet fotbollsskolor.
  3. Höja standarden på den inhemska ligan; Chinese Super League (CSL)

En förutsättning för att få fram fotbollsstjärnor som Zlatan, Messi och liknande är att många människor börjar spela och finner intresse för fotboll som barn. Därför har fotboll blivit ett obligatoriskt ämne i den kinesiska läroplanen för landets skolor. Detta går parallellt med ökningen av fotbollsskolor, där ambitionen är att tiodubbla antalet till 50 000 skolor i landet år 2040. Ett exempel är att den mest framgångsrika fotbollsklubben i Kina, Guangzhou Evergrande Taobao FC, under 2014 slog upp dörrarna till världens största fotbollsskola. En institution med tusentals elever och mål att utveckla talanger som ska omvandla Kina till en stormakt inom fotboll.

Det handlar alltså om att på lång sikt skapa en fotbollskultur, med många barn som i ung ålder lär sig spelet och på sikt kanske leder VM truppen till guld på 2040-talet. Å andra sidan så kan man ifrågasätta huruvida denna påtvingade utveckling faktiskt kan generera ett genuint intresse, och om det istället kan vara kontraproduktivt att tvinga folk spela fotboll istället för att själva låta dem välja sporten och dess kultur.

Detta var del 1 i vår artikelserie om Kinesiska fotbollsdrömmar. Del 2 går mer på djupet om hur den kinesiska ligan skall förbättras, västerländska spelare som köps av kinesiska klubbar och varför kinesiska spelare  har svårt att spela i europeiska lag.

Del 2, Kinesiska fotbollsdrömmar – Den inhemska superligan och superförvärv, kommer nästa vecka, håll utkik!


Jakob Davidsson

 
Jakob pluggar på Handels i Göteborg. Hans intresse för Kina tog sin början 2011 med ett utbytesprogram till en skola i den kinesiska staden Changsha. Sedan dess har intresset blivit mer och mer omfattande med fler resor till Kina och studier för att lära sig Kinesiska. Han planerar nu inför en utbytestermin på Fudan!