0
Skrivet den 5 maj, 2014 av Bairuilong i Blogg
 
 

Kinas huvudstäder

Genom historien har Kina haft massor med huvudstäder. Den äldsta kända av Kinas huvudstäder var huvudstad för Xia-dynastin och hette Yangcheng och låg utanför Dengfang, och nu pratar vi om tider över 4 000 år sedan. Det är för övrig utanför Dengfang som det berömda Shaolintemplet finns, ursprunget för Shaolin Kung Fu.

Sedan dess har huvudstaden bytts ut flera gånger, men av Kinas alla huvudstäder är det fyra som utmärker sig; Luoyang, Xi’an, Nanjing och Peking.

  • Det var utanför Luoyang som de riktigt gamla förhistoriska huvudstäderna låg, och Luoyang har sedan dess varit huvudstad för nio olika dynastier.
  • Xi’an blev huvudstad för första gången för drygt 3 000 år sedan, och är framför allt känd för att staden var huvudstad för den första kejsardynastin Qin.
  • Nanjing kanske är en doldis för många, men har varit huvudstad fram för allt för de lite mer ”o-sexia” dynastierna, men även för den anrika Mingdynastin och så sent som 1945 till 1949 var Nanjing huvudstad för Kina.
  • Peking är det senaste årtusendets dominerande huvudstad. Från år 1153 har Peking, med endast några relativt korta undantag, varit Kinas huvudstad.Kinas kejserliga huvudstäderEn översiktsbild som visar Kines huvudstäder under kejsardynastierna, dvs från år 221 f.Kr. till 1912. 

Bairuilong

 
42 årig ingenjör med stort intresse för Kina. Har bott flera år i Beijing men har nu flyttat tillbaka till Sverige igen och driver bolaget Bairuilong AB