8
Skrivet den 31 oktober, 2013 av Magnus Dettmar i Blogg
 
 

Kinas Kommunistiska Parti – del 1

Diktatur, tortyr, förföljelse, censur, you name it! Det kommunistiska partiet i Kina har fått genomlida många skällsord under åren men trotts detta är det få som vet särskilt mycket om det. Vad händer egentligen bakom de stängda dörrarna i Peking?

Hur blev Kina kommunistiskt?

Kinas kommunistiska parti (KKP) grundades i Shanghai 1921. Under denna tid regerade det nationalistiska partiet vilka mest bestod av högt uppsatta och rika människor som tillskansade sig själva största delen av landets produktion. Detta ville den kända ledaren Mao Zedong ändra på för att främja de miljontals bönderna och fattiga som inte fick mycket att leva på. Genom det kinesiska inbördeskriget 1928-1949 tog kommunisterna makten och utropade folkrepubliken Kina, varav de nationalistiska partiets medlemmar flydde till Taiwan.

Det finns två viktiga ledare man måste känna till för att förstå partiet. Vi tar en snabb genomgång av dem och vad de gjort för partiet, och framförallt landet!

Mao Zedong

Mao ZedongRevolutionären

Förändringen drog nu igång på allvar och med en förändring av ekonomin som officiellt kallas ”Socialism med kinesiska särdrag”. Mao drev vidare förändringen i landet där bland annat The Great Leap Forward (Det stora språnget, 1958-62) genomfördes, där en kraftigt ökad stålproduktion samt ökad produktivitet i jordbruket skulle uppnås genom införande av statliga kollektivjordbruk, så kallade folkkommuner.

Även den kända Kulturrevolutionen (1966-76) ägde nu rum med avsikt var att avlägsna makthavare som enligt Mao arbetade på den kapitalistiska vägen, när Mao istället ville skapa en ny kultur som skulle passa i ett socialistiskt samhälle. Detta genomfördes brutalt genom att bränna tempel, tavlor, manuskript, stänga städernas skolor etc, allt för att vädja om det bondesamhälle som han idoliserade. Detta kom dock med ett pris; städerna slutade fungera, transporterna bröts och allmänt kaos utbröt. Militären tog mer och mer makt då vem som helst sågs som en revolutionär vilket skulle tystas ner på kinesiskt vis. När väl Mao dog skulle stora förändringar ske!

Deng XiaopingDeng Xiaopingden nya ekonomin

Deng Xiaoping blev efter Maos död nu partisekreterare och ville lugna ner de interna konflikterna i landet för att kunna återuppbygga den jättemakt som Kina tidigare varit. Han började med att tillåta handel med det bönderna producerade, vilket först startade kooperativ i byarna på landet vilka senare kom att utvecklas till företag.

Landet behövde kapital, och Deng öppnade de första ekonomiska frizonerna för företagsetablering där utländska investerare kunde föra in kapital.  Han släppte även på de tidigare restriktionerna av skolor och universitet vilket gjorde att studenter och intellektuella började få mer yttrandefrihet. Alla förändringar ledde till en snabbt växande ekonomi, och medföljande ökade priser på främst mat. Partiet gick då in med åtstramningar som inte förbättrade det redan stora missnöjet, vilket till slut eskalerade tills dess att kaos uppstod och incidenten på himmelska fridens torg skedde i Peking 1989.

Deng insåg att radikala reformer måste göras för att återuppbygga förtroendet för regeringen. Han öppnade därför för mer utländsk kapital som kunde strömma in i landet samt att han tillät folket starta företag utan statens inblandning. Detta gjorde Kina till vad det är idag, dvs världens fabrik. Han satt kvar som partiledare fram till sin död 1997.

Nu var landet på väg mot den stora förändring som har skapat det Kina vi ser idag. Efter att Hong Kong ”blev kinesiskt” 1997 ökade investeringarna i landet, och tillväxten ökade kolossalt snabbt. Kina blev mer öppet mot omvärlden och folket fick mer yttrandefrihet och möjlighet att starta företag, men hur hanterar det hårt styrande kommunistpartiet detta? Hur kan det nya Kina fortsätta att vara en kommunistisk diktatur och samtidigt främja kapitalism? Och framförallt, hur tillsätts en ny ledare i partiet? Detta får ni reda på i del 2.


Magnus Dettmar

 
Jag är en spontan, resgalen och driven student med stor passion för landet i öst; Kina! Jag har bott ett par gånger i Peking (världens bästa stad!) och varit i många andra städer i detta fascinerande land. Kinesiskan har varit bättre, med intresset för landet har aldrig varit större! Jag kommer dela med mig om mina erfarenheter här på motkina.se och svarar gärna på frågor angående allt från visum-frågor till hur man skall hålla kina-pinnar för att inte vara oartig. Skriv till mig i kommentarsfältet, eller släng iväg ett mail till magnus.dettmar@gmail.com så svarar jag asap! Zai jian!