4
Skrivet den 14 november, 2013 av Magnus Dettmar i Blogg
 
 

Kinas Kommunistiska Parti – del 2

Ni har tidigare läst om hur Kina blev kommunistiskt och om två mycket viktiga politiska ledare i Kinas Kommunistiska parti – del 1. Men mycket finns kvar att utreda! Hur väljs egentligen en ny person till partiledare? Och är fortfarande Kina en kommunistisk diktatur?

120919-D-BW835-045Li Keqiang

Hösten 2012 tillsattes Kinas nya generalsekreterare Xi Jinping (höger), som är väst motsvarighet till president. Under samma tid tillsattes premiärminister Li Keqiang(vänster). Båda två var tippade redan långt innan de blev tillsatta, vilket är mycket vanligt.

Men hur tillsätts då en dessa personer? Genom en fem-stegsprocess som är mycket längre och mer komplicerad än att bli statsminister i Sverige kan jag lova…

Steg 1 – först måste personen bli vald, i en av de 42 000 kommuner som finns i Kina, till kommunpartiledare.

Steg 2 – sedan måste personen bli vald i de ”härader” som finns i landet, vilket är små städer eller liknande. Detta var under kejsartiden den lägsta nivån i administrationen.

Steg 3 – nu väljs personen till partiledare i de län personen verkar

Steg 4  – efter att ha klättrat de viktiga stegen hit skall personen bli vald i en av de 22 provinserna i landet. Nu det börjar närma sig toppen och ofta är det någon av dessa som sedan tar steget vidare till den högsta nivån.

Vad man skall tänka på här är att varje provins motsvarar ungefär ett europeiskt land i folkmängd, om inte mer. Alltså kan politikerna som sitter högst upp de 22 provinserna liknas med Europeiska presidenter eller statsministrar

Steg 5 – Nationella Folkkongressen

På nationell nivå sitter den Nationella Folkkongressen (ca 3000 pers) som är landets högsta beslutande organ, vilka sammanträder en gång per år. De utser Centralkommitténs politikbyrå vart femte år. Men eftersom de endast träffas en gång om året har de en centralkommitté, med 195 män och 10 kvinnor, som träffas oftare. Dessa väljer sedan ut centralkommitténs politikbyrå där det sitter 25 personer, varav två kvinnor. Högst upp sitter sedan Politbyråns Ständiga Utskott, dvs sju män som skall leda världens folkrikaste land.

Kommunistisk Diktatur
Med ovanstående i åtanke är nu frågan om Kina verkligen är en kommunistisk diktatur? Regeringen har som nämnts tidigare uppkommit genom att partiledare valts i hela landet, från en liten by ända upp till Peking. Samtidigt ser vi en utbred kapitalism i landet där finans-centrum som Hong Kong (anses vara världens friaste marknad) och Shanghai visar på ren marknadsekonomi där företaget styr mer och mer. Staten äger fortfarande flera stora nyckelföretag som tar hand om telekommunikation och infrastruktur där staten tillsätter cheferna. Men många privata företag börjar nu påverka landet, de får till och med delta vid politikersammanträden och påverka statens beslut.

Staten styrs av ett Marxist-lenistiskt enstatsparti, vad det nu innebär. En Financial Times- Journalist som heter Richard McGregor har skrivit en tjock bok vilket visar på hur komplicerat detta är. Han fick tillfälle att fråga en högt uppsatt partifunktionär om de verkligen är kommunister, och fick svaret; ”det är vi som är Kinas kommunistiska parti, det är vi som definierar vad kommunism är”. Det är med andra ord inte den kommunism som vi tidigare definierat den som. Viktigt att inte glömma är att det finns 8 registrerade partier bortom kommunistpartiet, dessa ges dock ingen verklig makt i praktiken.

”det är vi som är Kinas kommunistiska parti, det är vi som definierar vad kommunism är.”

Marknadsekonomi
Har Kina marknadsekonomi då? Både ja och nej. Ja för att marknaden får agera i princip som de vill, likt företag i västvärlden. Nej, för företagen får endast styra så långt fram som staten/regeringen vill, sedan blir det stopp.

Demokrati
Kommer demokrati införas? Ingen vet, men vad man kan säga är att landet har en 2000-årig historia med centralmakt, vilket inte går att förändra på kort tid. Vi i västvärlden ser gärna oss själva som förebilder med demokrati som det ända valet, men kineserna ser det på ett annat sätt. De vill självklart ha mer yttrandefrihet, då mycket censur sker i Kina. Men demokrati enligt vårt sätt att se det är mer oklart om eller när det kommer infalla.

Källor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kinas_kommunistiska_parti
http://www.kinas.se/politik/
http://www.ur.se/Produkter/165589-En-bok-en-forfattare-Klas-Eklund


Magnus Dettmar

 
Jag är en spontan, resgalen och driven student med stor passion för landet i öst; Kina! Jag har bott ett par gånger i Peking (världens bästa stad!) och varit i många andra städer i detta fascinerande land. Kinesiskan har varit bättre, med intresset för landet har aldrig varit större! Jag kommer dela med mig om mina erfarenheter här på motkina.se och svarar gärna på frågor angående allt från visum-frågor till hur man skall hålla kina-pinnar för att inte vara oartig. Skriv till mig i kommentarsfältet, eller släng iväg ett mail till magnus.dettmar@gmail.com så svarar jag asap! Zai jian!